ISSN 1312-0379

Главна > Интервюта

Интервю с Джема Гура.

Как би представила себе си? На човек който никога не е виждал компютър през живота си.

Вероятно просто бих се ръкувала с него.

Какво или кой те вдъхновява най-много?

Аз съм голям фен на Бил Дръмънд. Въобще - хора с поразително чувство за хумор.

Кога ще идваш в Европа за някоя конференция или друго събитие? И къде ще бъде то, ако не е тайна, разбира се? :)

Наскоро бях в Берлин, Германия за интермедия семинар. Беше фантастична конференция... Наистина ми хареса. През пролетта планирам да отида в Мадрид за едно събитие, наречено "Made in Spain".

Каква е работата около вас двамата с Майк Чайна? Споделяте страстта си към графичния дизайн или някаква друга страст? ;)

Той е страхотен приятел и чудесна личност..., а също и поразително добър дизайнер. Горда съм, че го познавам.

И говорейки за приятелите - можеш ли да опишеш приятелите си, средата, в която работиш/твориш/живееш?

Мисля, че съм имала късмета да се срещна и сприятеля с много талантливи хора. Има една приятна група от хора в Ню Йорк, с които се сближих, когато живеех там и сега - когато се преместих далеч - винаги се радвам много, връщайки се при тях на гости и виждайки ги всичките заедно. Сега съм в Минеаполис, наслаждавайки се на спокойствието.

Следиш ли някои онези дизайн e-zines и сайтове и кой или кои от тях намираш за най-заслужаващи си?

Имам специално място в сърцето, отредено за k10k. Броевете са страхотни, а хората, които го правят са наистина върхът.

Участваш в някои от тези съобщества - Surfstation и Inforum, за да споменем няколко. Какви са разликите между тях и какво ги различава от останалите?

И Infourm, и Surfstation са страхотни сайтове... и да, те предлагат различно съдържание и идеи. Не мога да си представя, че ще посещавам само единия или само другия сайт... или да подминавам k10k, pixelsurgeon, alt.sense, computerlove... всички те предлагат нещо.

Какви са твоите критерии, когато оценяваш своята собствена работа или работата на някой друг? Имало ли е моменти, в които не си била доволна от себе си или от работата, която си свършила?

Не мисля, че съществува жив човек, който да не поставя под въпрос работата си (какватo и да е тя) и дали тя е постигнала целта, заради която е била създадена. И на мен се е случвало да се отдръпвам назад и да преосмислям нещата.

Един приятел отбеляза "Тя е доста нaвътре в съвременните течения в графичния дизайн". Но какво всъщност се случва в графичния дизайн в този момент?

Зависи от това, какво разбираш под графичен дизайн... в сравнение примерно с нещата, които слагам на Prate. Не бих нарекла работата си за Kilter "модна". Бих останала без работа ако това беше единственото, на което съм способна.

Какво мислиш за FFF? Form follows Function (формата следва функцията) или Form follows Fear, Fun, Fiction (формата следва страха, забавлението, въображението) - т.е. някаква емоция (според определението на Майк Йънг)?

Формата е нещо, което изчезва когато се махне от погледа ни. Не е много запомняща се.

Онова, което се запомня са вълнуващите идеи, независимо от формата, която приемат.

Всеки добър дизайнер има собствен стил, но много хора след известно време започват да се повтарят - същите идеи, същите техники, едно и също непрекъснато. Как се предпазвате от такова “спиране на едно място”?

Не обичам да ми е скучно.

Разкажи ни за работата си, за своята компания Kilter. Как протича работния ти процес?

Работата в екип е на в центъра. Синтия Кнокс, основателката на компанията, е страхотен team builder. От криейтив директора до копирайтъра... пръдъкшън артиста е гуру в типографията, имаме архитект... щастлива съм, че съм там.

Проектите, върху които работиш сега?

В момента подготвям продукти за russell+hazel, уебсайт за magalog и сайт за нова козметична компания (за млади жени), няколко айдентити проекта (един от които е все още в етапа измисляне на име) & надявам се скоро се заема с редизайна на kilter & ще махнем flash-а от това бебче.

Участваш в много съвместни проекти с различни артисти - Майк Чайна и Джош Дейвис са само някои от тях. Как се случи така, че започна да работиш с Джошуа Дейвис? Какво е да работиш с човек като него?

Познавах Джош отдавна (живеехме няколко пресечки един от друг) и един ден просто започнахме да си подхърляме файлове един на друг. Той е човек, с когото е страхотно да подмяташ идеи насам натам.

Когато започваш работа по нов проект нахвърляш ли схеми на хартия или всичко е просто един празен файл във Photoshop / Illustrator?

Зависи от проекта. Обикновено работата за клиенти започва върху хартия. Работатата по лични проекти обикновено започва с нахвърляне на някакви драскулки в Illustrator или нещо подобно.

Кога работиш: денем или нощем?

И двете.

Български сайтове, които си посещавала наскоро? ;)

groovemanifesto - трудно е, защото не мога да чета на български. :)

Ако можеше да промениш нящо в себе си, какво би било то?

Бих използвала по-ефективно времето си.

Любимият ти цвят?

Доматено червено.

Любим моден дизайнер?

Мога да назова повече от един-два, но ще се спра на 3: rei kawakubo (comme des garcon); hussain chalayan; martin margiela. Бих искала да мога да си позволя техните дрехи, но вместо това гледам картинки в списания или на firstview.com.

Любима музика?

Обичам deep bass от мръсния юг dirty south... харесвам Miami bass.

Три сайта, които посещаваш всеки ден?

iht.com, o8 (таен форум), Prate.com