ISSN 1312-0379

Главна > Интервюта

Интервю с Керъл Гевин.

Какво е значението на Интернет? Кои са силните и кои са слабите му места? Поставя ли Интернет повече ограничения или пък дава повече възможности?

Интернет е най-големият подарък, който е даван на човечеството. Той е основа за общуване, която заличвава времеви, географски и културни различия. Страхотни възможности като обмена на информация и съвместната работа бяха пуснати на пълен ход. Мисля, че през следващото десетилетие ще има голям напредък и нещата ще улегнат дотолкова, че сегашният Интернет ще изглежда преисторически. Ние все още сме в етап на развитие - останете на същата честота - Мрежата тепърва се задава!

Какво ви накара да се прехвърлите от графичния дизайн предназначен за печат и графичния дизайн за уеб? Рисувате ли още на хартия с добрите, стари моливи?

Направих тази крачка, когато се запознах с Интернет преди 6 години. Инструментите (софтуера) и възможността да представиш таланта си пред целия свят са невероятно съблазнителни. Въпреки, че не съм правила илюстрации от много време, рисувам картини и колажи върху платна и мебели; от време на време скици при работата за клиенти.

Кой сайт е успешен? До каква степен графичният дизайн е важен за успеха на един уеб сайт?

Успешен сайт е този, който предварително изгражда профил на целевата аудитория - и се придържа към него. Може да звучи просто, но ако го бяха разбрали повече хора едва ли щеше да има толкова фалирали dot-com компании и лоши уеб сайтове. Мрежата е медия на “хиперприцелването” - което означава, че аудиторията на определена пазарна ниша трябва да се опише добре и след това да и се предостави търсената информация (уеб сайт). 65% от хората в мрежата се стремят да правят решения основани върху търсенето на информация.

Мрежата е една нова медия и като такава тя действа според нови правила, които поставят изискването за нови принипи във визуалното общуване. Тя е едно “поглъщащо” преживяване. Всеки потребител използва сайта по уникален начин. Балансът между “преживяванята” (визуалната среда) се допълва от съдържанието - което задължително трябва да бъде кратко и конкретно, защото “Само майка ви ще прочете всичко!”

Вниманието на различните аудитории в Интернет може да бъде грабното за кратко време и затова един потоп от думи би убил техния интерес, както и ако има прекалено много възможности за избор в навигацията. Един добър уеб сайт асимилира начина на мислене на аудиторията си и предлага синтез на тези мисли. Толкова много може да се каже по този въпрос - бих могла да напиша книга - нали?

Използвате ли някаква рецепта, някакъв фокус, за да направите проектите си успешни?

Успехът се измерва по това доколко сайът ще посрещне целите си. Ето само няколко от тях: Ще представя съществуваща компания или напълно нова компания? Ще представя продукт или услуга? Услуга за потребителя ли е или е допълнителна възможност за персонала на фирмата? Създаването на модели - т.е. създаване на свързваща информационна архитектура около (въз основа) целите е от решаващо значение и за посрещането на тази цел имате нужда от дизайнерска фирма с опит. Един проект се счита за успешен, когато клиентът пожъне успех при осъществяването на предварително поставените цели.

Всеки добър дизайнер има собствен стил, но много хора след известно време започват да се повтарят - същите идеи, същите техники, едно и също непрекъснато. Как се предпазвате от такова “спиране на едно място”?

Позволете ми да направя едно сравнение. В традиционните рекламни агенции използването на почти напълно “идиото-устойчива” рецепта за това ка да направиш клиента известен, е това, което ги прави успешни. За дизайнера такава рецепта няма. “Срамният блокаж на творческите сили”, пред който и аз се изправям като всеки друг е знак, че е време да се преместя в непознатото. Излезте от сигурността на натрупаните знания и открийте нещо ново. Справянето с нещо, което не разбираш предизвиква голяма тревога и страх от неуспеха, който са много истински - но докато не приемеш това предизвикателство... талантът замръзва и понякога изчезва.

Горда съм със себе си, защото съм предоставила на всеки един от клиентите си различна рецепта... Имайте едно на ум - нито една компания не е еднаква с друга, дори и да са в един отрасъл - те ВСИЧКИТЕ са различни. И така предизвикателството като дизайнер е да се опитват неща, които изглеждат различни от това, което ни се струва, че сме способни да изразим.

Какво ви вдъхновява най-много?

ДРУГИТЕ. Влагам много време, разглеждайки сайтове (заради netdiver.net), чета списания за комуникационен/графичен дизайн, книги, както и списания за интериорен дизайн от висок клас. Някой някога ми каза: “Не разглеждай само това, което ти харесва - разглеждай всичко!”

Вдъхновявам се, когато имам във въображението си такава идея, с която мога да си играя.

По какъв начин оценявате работата си след като тя е свършена? Харесвате ли я или я мразите?

Харесвам я... за кратко... след това тя става част от миналото. Някои от предишните ми работи все още ме правят щастлива - други са просто част от броеницата, част от непрекъснатата работа.

Вие сте една от основателите на инициативата “Independents Day”. Кои са “независимите хора и сайтове в Интернет” и защо са толкова важни?

Помня когато организирах първата си изложба! Трябваше да се потрудя здраво, за да си накарам някоя галерия да се съгласи да покаже работите ми, а пък те щяха да вземат голям дял от продабите ако въобще имаше такива! Сравнението с независимите издатели на съдържание в мрежата се състои в това, че вече няма нужда да търсим посредници, за да издаваме, показваме или продаваме своята работа. Разбира се има първоначални такси -да имаш собствен компютър и съответния софтуер, собствен домейн и хостинг, но СЛЕД ТОВА си свободен да публикуваш музика, фотография, рисунки, писания, дигитално изкуство, книги - каквото поискаш.

Ето защо е мрежата е феноменална 24/7 изложба, която дава възможност на потребителите безплатно да научат за вас. Те могат да направят и следващата крачка - да наемат вашия талант или да купаят вашата стока.

Смятате ли, че има реална заплаха за тези “независими хора и сайтове” - да бъдат пометени от големите корпорации?

НЕ! Парите не могат да ми купят любов! Големите корпорации НЕ са обичани. Уеб общността е обичана от уеб общността. Любовта е фактор, който заздравява позициите. Парите изгарят. Макар те винаги да претендират за световно надмощие... те ще останат една много малка част от играчите на игрището. Ние, като общност, сме силата на всеки един от нас; ние дори не знаем колко души има в нашата общност, но тя се разраства всеки ден. Тя е феноменална сила, която няма да изчезне - знаете ли някоя корпорация способна да контролира всяко едно решение в нашата общност или начин, по който ще успее да направи това? Както и да е - ние сме тези, които докараха големтите корпорации в мрежата... те имат нужда от нас :))

Какво мислите за глобализацията и по специално за глобалните течения в уеб дизайна? Виждаме хората от Австралия през Азия и Русия та до Америка да правят неща, които не могат да бъдат поставени в някакви обособени категории по регион - например, този дизайн е руски, този англисйки и т.н..

Това е красотата на мрежата: тя е преди всичко средство за обучение. Споделянето на знания - което означава, че се поставяте под въздействито на някой дизайнер/кодер, на който се възхищавате - всестранно развива уменията и въображението до степен, немислима само допреди няколко години. Има "стилови течения*, но както изтъквате - и това е извод, който направих наскоро - дизайнът по целия свят се оценява по едни и същи правила - съдържанието и природата на символите в различните езици е различна, но общо взето японската реклама изглежда като бразилската, исландската или южно-африканската! Това е изумителна гледка, която показва колко сме гладни и незадоволими, когато учим от другите и в крайна сметка - развиваме се чрез това, което правим - навсякъде по света почти едновременно.

В днешно време, предизвикателството да бъдеш добър дизайнер далеч превишава това да имаш добри бележки в местното училище за дизайн. Признанието на колегите в мрежата изглежда има далеч по-голямо значение.

Какво мислите за рекламата? Смятате ли, че тя също е изкуство?

Оу! Това е чувстително място.

Има едно основно правило в рекламата, което гласи: “Бъди това, за което те говорят, независимо дали е добро или лошо”. Което отваря голяма пропаст на мястото, където трябв ада е отговора "Коя е реклама трябва да се счита за добра?"

Основа на рекламата е комуникационния дизайн. През последните 50 години, рекламирането насочено към консуматора се превърна в голяма парна машина, в която талантът и геният на безброй души се използва за манипулирането на хората - да купят дадена стоки... по-голямата част от които не им трябват. Помислете само за рекламите на автомобили по телевизията - на кой му трябва да гледа 7-10 реклами на различни автомобили дневно? Всеки ден? 365 дни в годината? Колите не са нещо, за което всеки ден излизаме навън, за да си го купим.

Комуникационният дизайн е приказно изкуство и според мен той беше принизен до обичайно средство за масова манипулация ДОКАТО не се появи Интернет и създаде нова, хаотична медия. Това пренарежда сцената. “Масите” могат да кажат НЕ на шума и агресията (спам, pop-up, рекламни банери); рекламата в мрежата е много непопулярна! За мен - това е доказателство, че има нужда от намиране на нов начин за продаване на продукти и услуги... който ще бъде връщане към добрите старите бизнес техники основани върху възможността за създаване на добри междучовешки отношения: добри продукти/услуги, доверие, информация предавана от уста на уста, обслужване на потребителите и др.

Винаги ще има нужда от представяне на общуване чрез дизайн... но аз не предричам със сигурност, че печатането ще изчезне - но начинът по който се прави трябва да бъде преоткрит, за да се приспособи към властта на икономика "основаната върху потребителя"; власта за вземане на решения - какво искат и какво не искат да видят - принадлежи на потребителите. Потвърждение на това е модата сред компаниите да оказват продкрепа за различни ценности: опазване на околната среда, здравеопазване (рака на гърдата, СПИН) и обществени блага (обучение), - за да си осигурят доверието на група потребители. Потребителите искат да похарчат своите пари за стока, но стока с ценност.

Понеже все повече и повече хора имат достъп до мрежата и откриват например, че дадена компания има магазини за зависими в някоя страна - техните продукти няма да бъдат възприемани като "готини" от световната общественост, и това ще застраши бъдещото оцеляване на този продукт на компанията, ако компанията не се поправи. Световната общественост има прекрасната власт, която се свежда до правото да изразява и споделя своето мнение с другите от общността по неограничен начин. Това се нарича "обществен натиск" и от историческа гледна точка - никой - не може да устои на отрицателен "обществен натиск". Това също е тема за отделна книга.

Някакви препоръки и съвети за начинаещите уеб дизайнери?

Признайте пред себе си (и другите) мястото на което стоите: вие сте начинаещи.

Преглеждайте порталите за дизайн, докато не окапете.

Пресъздавайте това, което ви харесва докато не успеете.

Присъединявайте се към ценни общности и се учете от другите.

Отвръщайте с каквото можете и колкото по-скоро можете.

НИКОГА не се предавайте! НИКОГА! Независимо по каква причина!

Любими сайтове:

Всичките са в netdiver.net :))

Любими четива:

Society of the Mind от Eric L. Harry - най-добата научна фантастика и чиито "предсказания" се сбъднаха в годините след написването на книгата - всъщност издаването и.

Next: The Future Just Happened от Michael Lewis - най-прагматичното и просветляващ преглед на бизнес моделите основани върху технологията.

Modern Art and the Death of a Culture от H.R. Rookmaaker.

Любима музика:

Crowded House - рок група; Gino Vanelli и Stilly Dan - pop jazz групи; оперите на Пучини и Chill (-out) компилации :))