ISSN 1312-0379

Главна > Галерия > На фокус

НА ФОКУС. Джеймс Патерсън.

presstube.com

presstube.com

presstube.com

presstube.com

Не е трудно да се пише за Джеймс Патерсън, защото е направил толкова много интересни неща че дори само да започне да ги изброява човек и ще има материал за една статия.

Всъщност не е и трудно да прочетеш нещо за него, понеже като известен дигитален артист и една от звездите на световния уеб дизайн, името му изкача начесто из разните дизайнерски портали, форуми, конференции и прочее свърталища на хора от общността.

Именно на една конференция имах възможността да усетя що за птица е. А Джеймс Патерсън излиза извън всичките ми представи за нормален човек – извънредно висок, извънредно дигитален и извънредно креативен тип. Прочети повече за това в специалния доклад на Groove Manifesto от Барселона.

Проектите на Джеймс се разпознават лесно поради няколко причини:

  1. Има доста специфичен стил на рисуване.
  2. Процесът му е в по-голямата си част дигитален - единственият етап, в който не участва компютър, е създаването на първоначалните скици, които изникват на хартия; но и това не е задължително.
  3. Анимацията – при вдъхването на живот в статичните скици има свой подход. Първо „разбива” статичната рисунка или рисунки на отделни части. После създава алгоритъм, според който те могат да бъдат свързани отново – обикновено след действие на потребителя. И в края на краищата се получава така, че отделните форми преливат една в друга по напълно омагьосващ начин.

И точно това може да види в клипа му за песента Pagan Poetry на Бьорк, онази заставка, която се върти по VH-1 при рекламните паузи, проектът InsertSilence и разбира се личният му сайт presstube .

Сега, върви разгледай колкото се може повече и не се учудвай, че човекът е едва на 25. Все пак – както имах възможността да спомена по-горе – той далеч не е нормален.

presstube.com

insertsilence.com

jamespatersonarchive

Design Is Kinky Profile