ISSN 1312-0379

Визуални наративи: въведение във визуалната организация

Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Groove Manifesto Форуми -> Статии и новини
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
georgivar
Site Admin

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Мар 30, 2003 10:38    Заглавие: Визуални наративи: въведение във визуалната организация Отговорете с цитат

http://www.groovemanifesto.net/articles/content/visorganization

Накратко:

Всяка уеб страница се състои от множество елементи, а всеки елемент има конкретни визуални характеристики (цвят, текстура, форма, ориентация и размер) и се намира в определени взаимоотношения с останалите. Разбирайки същността на тези характеристики и взаимоотношения, ние можем да изградим ефективна визуална организация, да създадем визуален наратив, който води потребителите из сайта и прави съдържанието по-лесно и приятно за разбиране и използване.

И така, какво мислите?
Нелегален

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 16:16    Заглавие: Отговорете с цитат

групата елементи от страницата си взаимодейства с определени възприятия на всеки индивид едва когато разгледаме тези взаимодействия комплексно можем да стигнем до ефективно въздействащи страници
Върнете се в началото
georgivar
Site Admin

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 21:49    Заглавие: Отговорете с цитат

добро изречение
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
wdmag

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2003 10:54    Заглавие: Re: Визуални наративи: въведение във визуалната организация Отговорете с цитат

georgivar написа:
http://www.groovemanifesto.net/articles/content/visorganization

Накратко:

Всяка уеб страница се състои от множество елементи, а всеки елемент има конкретни визуални характеристики (цвят, текстура, форма, ориентация и размер) и се намира в определени взаимоотношения с останалите. Разбирайки същността на тези характеристики и взаимоотношения, ние можем да изградим ефективна визуална организация, да създадем визуален наратив, който води потребителите из сайта и прави съдържанието по-лесно и приятно за разбиране и използване.

И така, какво мислите?

Здравейте всички , какво мисля за гореспоменатото изречение и като общо за принципите заложени в материала:

---Начало-----
1.Общата организаия на сайта не се базира само на съвкупността от елементи и виртуални материи , всяка със свойте си представи за елементарен материализъм разбира се, базиран на виртуалните си показатели.
Общото понятие за възприемане от страна на потребителя и от страна на автора са две съвсем различни понятия базирано на СОБСТВЕНИТЕ им разбирания за добър дизайн, разположение и комбинация на елементите (последното най -вече).

2.Винаги и за най-доброто ще се намери критика и за най-лошото похвала.

3.Защо предното е вярно?
Цитат:

Разбирайки същността на тези характеристики и взаимоотношения, ние можем да изградим ефективна визуална организация, да създадем визуален наратив, който води потребителите из сайта и прави съдържанието по-лесно и приятно за разбиране и използване.

Малко анализ на горните думи и то през гледана точка на потребителя, зашото мили ми постващи тука , малко от вас разбират значението на понятието User Interfase Usibility (UIU) (започнато от Др.Нилсен, но доразвито в последствие от други умни Люде).

'ефективната визуална организация' , не винаги е това което се очаква като функционалност, красотата и ИДЕЯТА които сапътстват сайта не винаги поддържат горните принципи , дори и идеята да е много спицифична и базирана на СОБСТВЕНИТЕ или на идеите на ГРУПАТА .

4.Защо ГРУПАТА? Ето тук сега става дума за това влияние на Основната ИДЕЯ и то въз основа на собствените разбирания. Групата е определящата коя ИДЕЯ е добра и коя ИДЕЯ не е, нека пак да се върнем на текста (като ИДЕЯ) и да се опитаме да анализираме нещата пречупени този път от моята гледа точка , която изразих тука...
Схващате ли разликата.?
---Край------

Благодаря и винаги съм отворен към дискусии на тема ефективен дизайн и ИДЕИ , и от какво се формира добрия дизайн. Може да взема и сттия да напиша (хихихи)

Лека Работа и мерси за дискусията georgivar
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
georgivar
Site Admin

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2003 17:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво разбрах от горното мнение:
- има различни хора и за различните хора ефективност означава различни неща.
- има различни хора и за различните хора добро визуално оформление означава различни неща.

Което както и да го гледаш си е вярно. Само дето ми се струва леко очевидно. wdmag (както и всеки друг, разбира се) - бих се радвал да чуя защо мислиш, че е очевидно и кое го прави очевидно.

User Interfase Usibility (UIU) ?! Май не се пише точно така.

Относно:

Цитат:
зашото мили ми постващи тука , малко от вас разбират значението на понятието User Interfase Usibility (UIU)

и всички други забележки към постващите във форума на Groove Manifesto е темата http://www.groovemanifesto.net/forum/viewtopic.php?t=110

Последната промяна е направена от georgivar на Сря Юли 16, 2003 20:19; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
wdmag_guest
Нелегален

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2003 18:18    Заглавие: re Отговорете с цитат

DA sorry за грешката , но много бързах. Има неща, които не влизат в очертанието 'очевидно разбираем Wink' а че нещата са такива каквито са си е ясно
Това за какво е?
Цитат:

и всички други забележки към постващите тука е темата http://www.groovemanifesto.net/forum/viewtopic.php?t=110

Лека вечер , утре продължавам да изказва мнения , в които очевидното става разбираемо. Апропо понякога глупавото се приема за много добро точно въз основа на някой такива принципи . (Скоро бях на такова събитие ...)
Върнете се в началото
georgivar
Site Admin

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2003 20:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Любопитно ми е да чуя определение за очевидно, разбираемо, глупаво и споменатите принципи. Моля ти се. Иначе няма да стане разговор.

Моите са (от един речник):

очевиден - който е лесен за възприемане и разбиране от повечето хора.
разбираем - чиято същност е позната; такъв, който се приема за познат.
глупаво - безсмислено, лишено от интелект.
споменатите принципи - не знам за какви принципи става въпрос.

И кое събитие визираш?
Върнете се в началото
wdmag_guest
Нелегален

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2003 11:57    Заглавие: re: Отговорете с цитат

здравей пак , малко маистина бях се омагьосал в страната на виртуалните мечти и сега успях да изляза и да ти отговоря.
Това че нещо изглежда личено от интелект не значи че е лишено от интелект, нали?
Спорът може да прерастне във словесна война, затова пък казват по- умният отстъпвал е нека да е на твоето и да продължим напред Wink.

Колкото до твърденията и до новата визия на нещата продълважам да влизам в собствено опиянение и да се стремя да фрадя мнението си въз основа на целия НИ разговор.
Е добре Георги , да се спрем на нивото в което ти поучаваш а аз Ти вярвам относно нещата за определенията. и да минем нататък.
Скоро си направих извод че хората са като прасетата що се отнася до желанието им за свобода (визуално не разбира се а като принципи)
наблюдавайки определени ситуации и поведението на индивида в тях.
Нима моите изводи водени от 'конкретни визуални характеристики' могат да бъдат счетени за истина ...? За мене си остава очевидната простота на моите разсъждения направена въз основа на наблюденията МИ върху определени ВИЗУАЛНИ характеристики ,НО свързани с определени събития .

Мога да направя изводи, но ще оставя това за тебе за да видя дали мнението ми , и идите са разбрани от тебе (или от другите във форума, ще се радвам ако стане дискусия и в малко по-широк диапазон , но около тази тема).

Азът
Върнете се в началото
rovas

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 22, 2003 11:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Аааа ъъъъ, ми да дискутираме, ама на мойта ГРУПА нещо сложните словесни кострукции, лексиката, синтаксиса, морфологията, както и сложните логически пируети и идват в повече... 10x

PS Малко на лекция по научен комунизъм ми заприличва, ако някой знае какво е това...
Върнете се в началото
georgivar
Site Admin

МнениеПуснато на: Вто Юли 22, 2003 20:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Що за безсмислена тема се получи? Smile
Върнете се в началото
Vania

МнениеПуснато на: Чет Авг 14, 2003 11:52    Заглавие: Re: Визуални наративи: въведение във визуалната организация Отговорете с цитат

темата започна добре, ама като че не иска стигне дори до малко крайпътно кафене.

и като коворя за , кафенета и отбивки от пътя влизам директно в темата, защото всеки един уеб сайт е едно пространство в което се планират и изграждат пътища с определени пътни знаци, които трябва да доведат по-най добрия (не най-бързия задължително) път ползвателя/пътуващия из сайта до крайпътното кафене.
от друга страна сайта е строителна площадка и само от тази си дефиниция предполага връзка с архитектурата, като практика.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
върху тези две определния : път с крайпътни знаци
и
архитектура
смятам да пиша за напред по тази тема.
а иначе ,
::::
::::визуалния език за който Георги говори има определен граматика и аз предлагам да се насочим към дефинирането на граматичните правила. всеки както ги разбира - нали затова е дискусията. иначе се получава образователен център по теория на дизайна, затова направо си се плаша да започна да пиша формулировки на граматичски правила.

[quote="georgivar"]http://www.groovemanifesto.net/articles/content/visorganization

Накратко:

Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
Покажи мнения от преди:   
Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Groove Manifesto Форуми -> Статии и новини Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети