ISSN 1312-0379

Колко добро е доброто?

Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Groove Manifesto Форуми -> Статии и новини
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
georgivar
Site Admin

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Окт 29, 2002 19:14    Заглавие: Колко добро е доброто? Отговорете с цитат

Една от най-стойностните статии, които съм чел напоследък. Всъщност не беше скоро, но едва сега успях да я преведа (за сглупения превод на места се извинявам).

Едно от нещата, които прави най-силно впечатление си остава пасажът:

"Има професии, които са по-вредоносни от индустриалния дизайн, но те са твърде малко. И вероятно само една професия е по-лицемерна: рекламния дизайн. Убеждавайки хората да купуват неща, които не им трябват, с пари, които нямат, за да впечатлят другите, на които не им пука, той вероятно е най-мошеническото занимание, съществуващо днес."

Разбира се препоръчвам на всички да се запознаят с оргинала на английски език и както и със споменатия в статията First Things First Manifesto (който преди време беше в основата и на една кампания на култовото сред недоволните дизайнери сп. Adbusters - First Thing First Campaign).
gradinko

Местожителство: sf

МнениеПуснато на: Сря Окт 30, 2002 15:37    Заглавие: taratanci Отговорете с цитат

никой не купува непотребни неща. хората имат нужда от чувство на превъзходство, престиж, спокойствие, сигурност, свързаност с вселената етц., макар и обикновено да гo купуват в червено с кожен салон и автоматични скорости.
повечето хора не са много умни. някой трябва да им каже какво искат и да им го даде, и това ги прави достатъчно щастливи. това прави и църквата, и рекламният дизайн, и моят дилър на амфетамини. а на мъдреците, които настояват за придържане към основните ценности и без много излишни глезотии, предлагам да се придържат към овесена каша и зелева салата с айрян, вечно. живи и здрави ще са, но след първата година никой няма да иска да си говори вече с тях и само сами ще го правят.
не мисля, че рекламата ще спре. нито дизайнът - все някой ще трябва да реши крива или права да е дръжката на вратата, и да има ли дръжка изобщо или да се отваря с намигане. щом ще пребъдат, нека да ги правим добре, не като в номинациите за бг сайт. рекламата е новото изкуство; безсмислени красиви неща, за които богатите плащат, да се слави името им. mtv са днешните медичи. отношението към рекламата трябва да е като към рубриката "горе-долу" на егоист/the face. ти хвърли ли си бялото поло, като обявиха цвета за градонепригоден? ако си, бегай сега бъди себе си и общувай свободно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
WakeOP

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 04, 2002 10:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Статията е хубава, но това е идеализъм. Чак започнах да се оглеждам за ангелски крилца... Wink

Повече съм склонна да се съглася с gradinko...
Всъщност на мен ми харесва света, в който живея... не си мечтая за пасторалното минало или за свръххуманно бъдеще.
Говорим за еволюция... едва ли динозаврите са си мечтали за такъв край (хех... не че са можели да мечтаят де Smile).
Номера е да си в хармония с околния свят и да се чувстваш добре дори и при резки промени на условията... наречи го приспособимост.
От тази гледна точка тенденциите в рекламния дизайн не ме дразнят... по-скоро ме забавляват. Опаковките се изхвърлят след употреба... кой ли се заглежда какво има по тях, освен в състава на продукта и срока на годност... дистанционното на телевизора ми е пълно с бутончета... имам дори и за смяна на каналите, а ако съвсем ми писне - и за изключване. Рекламата по улиците я фиксирам с периферното си зрение единствено, когато е шокираща и натрапчива.
Пречи ли ми? Всъщност не. Помага ли ми? Пак не... не си спомням да съм се зарибила за нещо заради рекламата му. Значи за такива като мен наистина си е нещо като изкуство... и безсмислено, като всяко друго изкуство. Наслада за сетивата или провокация...тема за размисъл... всъщност какво друго дава една картина, или пък определена музика? Практическа полза ли? Глупости.
cargo

Местожителство: Сф.

МнениеПуснато на: Сря Ное 20, 2002 13:13    Заглавие: Re: taratanci Отговорете с цитат

gradinko написа:
никой не купува непотребни неща. хората имат нужда от чувство на превъзходство, престиж, спокойствие, сигурност, свързаност с вселената етц.

да бе да, вярваш ли си?
хората постоянно купуват непотребни неща. друг е въпроса 4е понякога се налага да се у-потребяват. всичко е изклю4ително относително, на един му е потребно това, без което друг може да кара цял живот.... всички обобщения са... губене на време, споровете също.... но пък аз имам време за губене, може да поспорим Cool
Върнете се в началото
cargo

МнениеПуснато на: Сря Ное 20, 2002 13:18    Заглавие: Отговорете с цитат

WakeOP написа:

Номера е да си в хармония с околния свят и да се чувстваш добре дори и при резки промени на условията... наречи го приспособимост.
От тази гледна точка тенденциите в рекламния дизайн не ме дразнят... по-скоро ме забавляват. Опаковките се изхвърлят след употреба... кой ли се заглежда какво има по тях, освен в състава на продукта и срока на годност... дистанционното на телевизора ми е пълно с бутончета... имам дори и за смяна на каналите, а ако съвсем ми писне - и за изключване. Рекламата по улиците я фиксирам с периферното си зрение единствено, когато е шокираща и натрапчива.
Пречи ли ми? Всъщност не. Помага ли ми? Пак не... не си спомням да съм се зарибила за нещо заради рекламата му. Значи за такива като мен наистина си е нещо като изкуство... и безсмислено, като всяко друго изкуство. Наслада за сетивата или провокация...тема за размисъл... всъщност какво друго дава една картина, или пък определена музика? Практическа полза ли? Глупости.

ХАРМОНИЯ - Mad Evil or Very Mad Twisted Evil ще повърна
иначе правилно мислиш
Върнете се в началото
Нелегален

МнениеПуснато на: Чет Ное 21, 2002 20:32    Заглавие: Зависи! Отговорете с цитат

Рекламният дизайн, дали ми пречи? Пххх, не...добре че беше рекламата на CASIO, да ме светне и да взема да си купя G-shok -a който е на ръката ми от 6-7 години. И какво значи безполезна музика...? Безполезно изкуство.??? ---> PLEASURE всичко свързано с тази думичка е полезно. Дори "непотребните" неща които си купуваме са полезни щом ми доставят удоволствие, определени емоции...Ако правихме всичко с целта да извлечем практическа полза от него..еииий стана много сиво бе! Рекламният дизайн според мен е точно този фактор, който прави ежедневието ни по-цветно, по-готино..и тн. Така че да се обобщи,.."бе тфа рек.д. е вредоносен много категорично и неоправдано,... тоя голям философ бе, ебаси гения!
Върнете се в началото
asenpetrov

Местожителство: Earth

МнениеПуснато на: Чет Ное 21, 2002 20:40    Заглавие: EEEE toia autojoin ne100 ne ebava! Отговорете с цитат

veche za 2-ri put Evil or Very Mad

Рекламният дизайн, дали ми пречи? Пххх, не...добре че беше рекламата на CASIO, да ме светне и да взема да си купя G-shok -a който е на ръката ми от 6-7 години. И какво значи безполезна музика...? Безполезно изкуство.??? ---> PLEASURE всичко свързано с тази думичка е полезно. Дори "непотребните" неща които си купуваме са полезни щом ми доставят удоволствие, определени емоции...Ако правихме всичко с целта да извлечем практическа полза от него..еииий стана много сиво бе! Рекламният дизайн според мен е точно този фактор, който прави ежедневието ни по-цветно, по-готино..и тн. Така че да се обобщи,.."бе тфа рек.д. е вредоносен е много категорично и неоправдано,... тоя голям философ бе, ебаси гения! Shocked

бтв. Отивам да си отворя КРАСИВАТА КУТИЙКА пастет, който между другото е супер вкусен и да си хапна добре!!! Wink
aD

МнениеПуснато на: Чет Ное 28, 2002 4:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Това че маркетингът и в частност рекламния дизайн събуждат неосъзнати потребности е основен закон в икономическата теория. Хората не винаги осъзнават своите потребности и затова съществува рекламния дизайн, който насочва, подтиква и ориентира хората във нуждите им.
Освен това друг закон на виден немски икономист твърди че човек има няколко вида нужди които задоволява в следния ред:
1) нужда от вода, храна, топлина и други подобни насъщни нужди
2) нужда от информация,социални връзки и комуникация с други членове на обществото
3) нужда от луксозни предмети, стимулиращи егото му и показващо мястото му в обществото
От тук нататък да се твърди че човек задоволява несъществуващи нужди е най-малкото нелепо както или пък да се твърди че нуждите се задоволяват в ред различен от горепосочения.
Разбира се отрицанието е част от света в който живеем и винаги ще се намери някой който да се изживява като бунтар и ще се опитва да променя системата (каквото и да е означава системата).
Освен това някои хора забравят че има науки които се занимават с подобни въпроси от стотици години и решават че свободно могат да дават мнения, които не са подкрепени с факти и в повечето случаи са плод на лошото им настроение.
Но в крайна сметка единственото което би ме накарало да си променя мнението ще е ако някоя реклама успее да накара баба ми да си купи G-Shock при положение че няма пари да си плати тока през зимата.

Ей голям зор беше да го напиша това, покрай пустите чатове писането на кирилица се е превърнало в истинско мъчение, сущо както и откриването на буквата "Ю". Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gradinko

МнениеПуснато на: Чет Ное 28, 2002 11:56    Заглавие: egoisti4no misli6, ad Отговорете с цитат

да, баба ти няма да си купи скъп часовник, щото не може да си плати и парното. други обаче и днес ще пръснат по яхти и самолети годишната издръжка на малка до средна африканска държава. американците и тази година ще си накупят лекарства за отслабване, етиопците и тази година няма да си купят храна.
пирамидата с потребностите върши работа само в личностната психология. тази пирамида оправдава и най-извратената прищявка, стига всичко под нея да е вече задоволено. съгласете се, сватбеното настроение на мадона просто нямаше да е същото без перлената й огърлица за 200 000 долара. с качването нагоре по пирамидата се променят и нуждите, естествен край няма. не знам публична личност досега да е заявила "аз задоволих всичките си нужди, от сега нататък ще давам всичките си приходи за другите". говоря за публични личности с богатство да погасят външния ни дълг.
не е излишно като дизайнери да си припомняме понякога хората, за които никога няма да работим - хората, които мечтаят за 2000 калории на ден, без значение дали ще са отбелязани на подходящо място върху опаковката. на мен това припомняне ми носи огромна болка, и ми е най-трудната част от дизайна; надявам се - и на вас.
Върнете се в началото
cargo

МнениеПуснато на: Чет Ное 28, 2002 12:12    Заглавие: браво Отговорете с цитат

Wink ей туй му се казва сериозно мнение, правилно (всъщност 100% истинно) при това (за това на aD става въпрос, не това на gradinko)

Последната промяна е направена от cargo на Чет Ное 28, 2002 18:08; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
WakeOP

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 28, 2002 13:32    Заглавие: Отговорете с цитат

и аз така.
Щото... някак си не мога да забравя колко лесно се преминава в другата категория. Тази, дето няма да ни е клиентела.
Ако го закъсаш с ръцете например (един познат програмист по този повод си смени професията с много по-малко доходна) или с очите. Или попрекалиш с химията.

Не знам... може и малко писимистично да гледам на нещата, ама около мен непрекъснато някой пада надолу. Обратното действие, както всичко, подчиняващо се на закона за гравитацията, е трудничко Smile

а иначе... усещането за красивото си е заложено в човека, без значение в кой край на пирамидата е. Това важи и за етиопците... и манистените им герданчета Smile Предполагам, че сватбеното настроение на някоя гладна негърка не е било по-различно от това на Мадона... храната си е храна, а перлите... образования, причинени от обикновени дразнители в мидите. Хората им придават някаква по-особена стойност. Реклама де Laughing Wink
asenpetrov

Местожителство: Earth

МнениеПуснато на: Чет Ное 28, 2002 17:05    Заглавие: Daite konkretni mnenia Отговорете с цитат

Nai-loshoto ot stremglavoto katerene kum vurha koito taka ili inache ostava niakak si v nebesnia horizont e che proporcionalno na visochinata namaliava dobroto otnoshenie kum horata. No po vurhovte vsichko e materialno i nikakvi ikonomicheski ili socialni zakoni ne mogat da promeniat geometriata. Drug e vaprosa dali sluchaino i nie ne drapame kum zavetnite vurhove i kak minavaiki prez razlichnite plastove (layers) ponasiame blura i bezrazlichieto kum sebepodobnite! Ama vse pak tova beshe tema che reklamniat design bil vreden..mnogo filosofski otklonenia se napraviha a izvod taka i neprochetoh! Zatova, i repeat --> spored men reklamnia design e tolkova vreden kolkoto mu pozvolim...pri men lichno toi e dori polezen! Wink
cargo

МнениеПуснато на: Чет Ное 28, 2002 18:13    Заглавие: Re: egoisti4no misli6, ad Отговорете с цитат

gradinko написа:
с качването нагоре по пирамидата се променят и нуждите, естествен край няма. не знам публична личност досега да е заявила "аз задоволих всичките си нужди, от сега нататък ще давам всичките си приходи за другите". говоря за публични личности с богатство да погасят външния ни дълг.
не е излишно като дизайнери да си припомняме понякога хората, за които никога няма да работим - хората, които мечтаят за 2000 калории на ден, без значение дали ще са отбелязани на подходящо място върху опаковката.

ти всъщност искаш да ни убедиш 4е всяка седмица пращаш помощи за гладуващите в страните от 3тия свят, а не си сменил (поне) 3 телефона, ей така само за гъзарлък? нали правилно те разбирам?
само дето недей да си мислиш 4е ако някой от гладуващит стане богат ще се сети за тези който са останали бедни, и няма първо да гледа да се натъп4е. и много правилно ще да постъпи, щото след това може пак да падне, поне ще си пожиее известно време свястно.
пък и всеки има правото да хар4и собствените си пари както намери за добре
Върнете се в началото
georgivar
Site Admin

МнениеПуснато на: Чет Ное 28, 2002 20:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Имах работа с една от старите статии в Groove Manifesto и случайно се зачетох в нея. Може би е свързано до известна степен с темата на разговора:

Цитат:
Всичко това ме води до главния извод: “добрият дизайн”, подобно на добрата картина, изразява способността на човешкия дух да излиза извън поставените си граници. Той обогатява своя създател с творчески опит и може точно по същия начин да обогати зрителя или потребителя, който е достатъчно подготвен да въприеме вложената идея.

Но влагането на идеята не е дреболийка. Ако “добрият дизайн” облекчава или прави нещо по-удобно, то същата роля по чиста случайност може да изиграе и нерядко го прави много лошият дизайн. Ако неговите произведения се използват за да се демонстрира превъзходството на собствените вкусове над вкусовете на съседите, то той губи своето главно качесто и се превръща в един от предметите, които е престижно да притежаваш — като яхта или кадилак. Той не може да превърне скучния нищожния, сивия живот в значителен и блестящо ярък — това е по силите единствено на самия човек.

“Добрият дизайн” — това не е витамин или стимулант. Той показва своята пълна сила само тогава, когато с него се занимава личност, способна да разбере това, което ще и съобщи дизайнът и ще се му се наслади. Но таква личност няма нужда от дизайна, за да се обогати, защото тя и без това е богата. Ето защо, ми се струва, че личности като Айнщайн и Пикасо по някакъв начин игнорират по-общите проявления на "добрия дизайн". Те са заети със създаването на собствени произведения и нямат нужда от други развлечения.

Целта на “добрия дизайн” е да украси живота, а не да го замени със себе си.

gradinko

МнениеПуснато на: Чет Дек 05, 2002 21:33    Заглавие: баш така Отговорете с цитат

когато варзоновцев поуства, господ си стартира ноутпадаSmile
Върнете се в началото
n1x0n

МнениеПуснато на: Съб Ное 01, 2003 12:52    Заглавие: Re: Колко добро е доброто? Отговорете с цитат

georgivar написа:

Едно от нещата, които прави най-силно впечатление си остава пасажът:
"Има професии, които са по-вредоносни от индустриалния дизайн, но те са твърде малко. И вероятно само една професия е по-лицемерна: рекламния дизайн. Убеждавайки хората да купуват неща, които не им трябват, с пари, които нямат, за да впечатлят другите, на които не им пука, той вероятно е най-мошеническото занимание, съществуващо днес."

Имам сходно виждане за рекламата, нищо че се занимавам с нея от 11 години. Сходно, понеже смятам, че свръхконсумацията е вредна за човечеството, тя отвлича вниманието ни от самите нас, живота ни се фокусира върху вещоманията и собствеността, която е котва за всяко съзнание!
От друга страна, това си е проблем на вещоманите и "cool people"-ите. Човек контролира сам себе си. Ако купува, значи го иска! Ако му пука за мнението на околните, нека плаща! Стария лаф със "рекламата кара хората да купуват неща, които не им трябват" е толкова слаб, че дори не си заслужава обсъждането...
От друга страна изказването за рекламния дизайн е малко глуповатко от гледна точка на реалността. Маркетолозите убеждават индустриалците, че е добра идеята да се произвежда продукта Х, които го произвеждат и идват при нас за да им помогнем да го продадат. И какво се получава?! Че не хората измислили продукта са лицемери, не хората произвели продукта са мошенници, а ние защото даваме публична визия на продукта?! Доста примитивно...
А пък ако някой знае как се "купуват неща с пари които нямаш" много моля да ми каже как точно, че на моменти го закъсвам Very Happy
Върнете се в началото
georgivar
Site Admin

МнениеПуснато на: Нед Ное 23, 2003 22:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Изключително мощна статия. Току-що я препрочетох за пореден път и за пореден път ме кара да се замисля за толкова много неща. А наистина мразя да мисля...
Покажи мнения от преди:   
Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Groove Manifesto Форуми -> Статии и новини Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети