ISSN 1312-0379

Главна > Groove Base

Groove Base.

Soffa Design

Стерео стая - клип към парчето на Мария Илиева.

Акрабов

Първа инвестиционна банка

Soffa Design

Миналата година, някъде по това време - в края на зимата - Остава представяха новия си албум "След любов по време на война" в Централния военен клуб в София. В залата се бяхме събрали няколко едно доволно голямо количество фенове и заедно се радвахме на новите парчета на групата. Разказвам всичко това не, за да разглася музикалните си предпочитания, а защото всичко това стана повод да се сблъскам с работата дизайнерите от Soffa, които бяха направили промоционалния сайт на Остава и техния нов албум.

Почти една година по-късно Groove Manifesto се промени, за да приеме вида, който виждаш сега и в него се появи един раздел, който има за цел да представя всичко хубаво и българско. И какво по-добро начало би могло да се измисли освен това да запозная уважаемите читатели с хората, които стоят зад Soffa design. Ет защо след кратка кореспонденция се озовах заедно с Георги Калев - началник цех - в Toba&Co.

Разговорът естествено започна с едно от последните неща, под които стои подписа на Георги, а именно

КЛИПЪТ НА МАРИЯ ИЛИЕВА

Пo клипа към песента "Стерео стая" се работи в продължение на два месеца. Георги разказва, че всъщност през тези два месеца буквално е зарязал цялата си работа в Soffa и не е правил нищо друго освен да рисува.

При създаването на клипа му помага Калин Върбанов - най-вече при анимирането, защото както казва Георги всеки художник има собствен стил и трудно може да се получи нещо наистина хомогенно, рисувано от двама артисти едновременно.

За успеха на мероприятието признание идва от всички посоки. Номиниран е за най-добър клип от музикалната телевизия ММ, самата Мария Илиева не крие, че е много доволна, а и лично аз не познавам човек, който да не го е харесал или поне няма такъв, който да каже че е несполучлив (каквато всъщност може би е песента сама по себе си). И вероятно една от причините за този резултат се крие в това, че работата по този клип не е била нещо неприятно, а точно обратното.

Какво обаче правят в свободното си време, които работят това, което обичат? Ами просто още неща, които обичат да правят (pun intended). Жоро споделя, че когато задължения към клиенти не са толкова угнетяващи, той и колегите му използват творческата си енергия за създаването на странични проекти. Нещо такова е проектът за колекция от T-shirts, които обаче няма да се продават.

Но Георги споменава и нещо интересно. За разлика от доста хора наоколо, не се плаши от съвместни проекти. Не харесва, когато другите започват да се опитват да ограждат пространството около себе си или казано иначе - хубаво е да има едно общо пространство, в което отделните идеи и личности могат да се движат свободно, трупайки опит и създавайки все по-качествени неща.

Когато навлизаме по-надълбоко в темата за средата в България в разговора се намесва и един реален пример от портфолиото на Soffa -

АКРАБОВ

Клиент за този проект е известен пловдивски предприемач и меценат, който решава че има нужда от достойно представяне на бизнеса си в Интернет. При това - крайно нетипично за повечето клиенти - дава пълна свобода на Soffa в реализацията. Те от своя страна се възползват от случая и предлагат всеки месец на сайта да се появяват експерименти на различни артисти, които да получават срещу това съответното заплащане. Самите творци обаче не са ентусиазирани от подобна възможност и идеята пропада.

Но както знаем проблемите извън нас често могат да се окажат незначителни, когато сами не можем или не искаме да си помогнем. Та поради едно или друго стечение на обстоятелствата става така, че в края на миналото лято Soffa се оказват на ръба на съществуването. По-рано съдружничката на Георги Златка става майка, което освен цялата радост води след себе си и несимволични разходи. Самият Жоро пък се отправя към морето, за да помага на баща си в построяването на какво мислиш - яхта, - което също се оказва неевтино занимание...

И така след този период на безметежно съществуване всички се връщат в новия, излъскан офис с празни джобове, но с желание за работа. И ако досега все още има някой, който се съмнява в таланта на тези хора, то хвърляйки поглед върху някои от последните им проекти би трябвало да изхвърли всички въпросителни настрани. Тук говоря и за проекти като

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

Колко пъти си виждал сайт на българска банка, който да съдържа полезна и актуална информация и едновременно с това да не изглежда като онези папки с надпис ДЕЛО Н0.....? Лично аз нито веднъж. И изведнъж отварям портфолиото на нашите герои и виждам точно две неща, които заслужават адмирации. Клиенти са съответно Прокредит банк и Първа инвестиционна банка. Особено приятно впечатление прави сайта на ПИБ, който освен превъзходния външен вид притежава и едно наистина важно качество - превръща се в ефективно продължение на бизнеса на съответния клиент в Интернет.

Какво можем да очакваме от Soffa?

БЪДЕЩЕТО

Самият Жоро нямаше ясна представа за това, накъде отиват нещата. Но хвърляйки поглед назад всичко онова, което са създали до момента, спокойно можем да очакваме следващите изненадващи и очароващи със своя стил прoекти на Soffa.

Soffa са:

Георги Калев
основател/концептуалист, дизайнер, ръководител проекти

Златка Шеткова
основател/оптимист, дизайнер, ръководител проекти

Георги Тачев
основен двигател на всички софтуерни решения на Soffa

Недялка Шеткова
икономист и координатор - красивото лице на групата

Калин Върбанов
асоцииран дизайнер и мощен "анимационер"