ISSN 1312-0379

Главна > Groove Base

AlphaDeisgner.

alphadeisgner.com

alphadeisgner.com

alphadeisgner.com

alphadeisgner.com

Преди няколко месеца сред целия спам в пощенската ми кутия попадна едно съобщение, изпратено през groovemanifesto.net, което съдържаше връзка към някакъв сайт - alphadesigner.com.

Истината е, че голяма част от сайтове, които ми изпращат посетителите на сайта попадат в категорията "Нищо особено" или "Боже, опази!". Само дето този път изненадата ми нарастваше с всеки миг. Първо се отовори страница с провокативна визия (дори малко стряскаща), после забелязах, че съм в сайт хостван от cult.bg и колкото повече обикалях из него толкова повече се радвах - най-накрая нещо нормално, правено очевидно от българи. И естествено веднага изпратих писмо, за да се запозная с хорицата.

Ето какво се получи в отговор:

From: Yanko Tsvetkov
To: Georgi Varzonovtsev
Subject: AlphaDeisgner Info
Date: 09.6.2004 11:50

Аз в началото си представях просто кратка информация в news или нещо такова и затова ще ми е малко трудно да направя цялостно представяне, но ще опитам:)

Да започнем с това не кой съм аз, а кои сме ние, защото този сайт съществува поради усилията на няколко човека... Първо, alphadesigner.com съществува от 2000 година. През 2001 той стана нещо като официален сайт на Substatic Multimedia Project. Макар че звучи много претенциозно така... Substatic Multimedia Project се състои от двама човека - Атанас Вълков (Substatic) и моя милост (YGT). Първоначално проекта се завъртя около drum and bass музиката, в края на 2001 издадохме "Bodyparts" - 3D анимиран видеоклип към едноименното парче на Substatic. Оттогава, та до наши дни, продължаваме да работим заедно, но тъй като това не е комерсиален проект, работим когато си поискаме, тоест - постоянно:)

Идеята ни винаги е била да представяме работата си на възможно най-много медийни платформи (не знам дали това е правилен израз) и така след като клипът се завъртя по ММ, направихме и съпровождащ сайт в alphadesigner.com. Двете неща винаги са били (поне за нас самите) свързани, защото аз учех кино и успоредно с това уеб дизайн (Dreamweaver, Flash). Това например даде отражение и в правенето на следващите клипове, в който Flash се яви като доста удобен инструмент при построяването на някои от анимациите.

Така постепенно в alphadesigner.com настана наистина голяма бъркотия, която не мога да оправя и до днес.

През 2003 година се отказах да работя регулярно в телевизия ММ и се преместих в Нов български университет. Там срещнах някои откачени хора и малко поразчупих представите си за професията. Всъщност аз съм кино и телевизионен оператор по образование, работя като “оператор и още нещоJ” в предаването 360 по ММ, успоредно с това съм технически сътрудник в НБУ, преподавам монтаж и съм студент в магистърска програма “Графичен дизайн и пространствено проектиране” или както там беше. Точно последното доведе до AlphaDesigner Revolutions, защото мислех с какво да се дипломирам като магистър. Започнах да правя поредният клип на Substatic, но нещо зациклих и реших, че трябва да се поразсея с някой проект за CD cover, тъй като от доста време ми се ще да издадем албум, вече има достатъчно парчета за това.

Някъде по средата на всичко това започна войната в Ирак и понеже винаги съм бил будно момче, взех че се притесних доста. После разни неща като American Life на Мадона допълнително ме обработиха и реших, че нещо не е наред със света и е време да го оправя. След това, работейки върху CD арта започнах да слушам стара музика, за противовес на drum and bass-а, който ми беше писнал и попаднах на Diamond Dogs на Бауи. Историята ме заинтригува и започнах да се интересувам от Оруел. Докато намеря книгата, вече бях направил около 15 илюстрации и ми се стори доста инересно да проверя дали съответстват на оригинала.

Понеже 1984 е книга все пак, трябваше да измисля някакъв начин да навържа всичко това заедно, за да мога да го покажа и кръстих проекта Book Number Nineteen Eighty Four. Точно в тоя момент проектът за CD мина на заден план, защото ми хрумна че от “книгата” може да излезе солидна дипломна работа.

Малко преди това срещнах един човек, с който започнахме да работим заедно, Виктор Захариев. Той е доста търпелив индивид и така започнах да го тероризирам с фотоапарата, оттам и зае мястото на главния герой в книгата.

След като завърших всичко, започнах да мисля за това как да я представя. Естествено я виждах като печатно издание, само че на pdf. Не виждам смисъл да си я печатам за себе си, а и не мисля, че някой би се навил да я издаде, за да се захвана наистина с дистрибуция или нещо такова. Тва изобщо не е важно. Защо не е интерактивна? Ами защото не е необходимо. Тук ми писна да се занимавам с подобни думички – 90% от хората, които ги употребяват не знаят за какво точно иде реч. Писна ми и от Flash, защото е тромава работа, а и мразя програми, които не ти позволяват лесно да си запазиш някое изображение в PCто, исках да е по-простичко, по-стилно и много прибрано.

И почти успях.

Така. Едва ли ще имаш нерви да четеш повече, за това само ще спомена, че нещата не свършват дотук, защото съм решен да направя този сайт доста голям и да не сменям генерално посоката, както се случваше преди (погледни пак старите версии и виж ужаса на неорганизираността). Следващият етап е завършването на The Last of the Dreamers Book. След това сайта ще бъде разделен на секции – книги, фотография, видео и музика. Надявам се някъде около този момент да имаме издадено CD, за да изглеждат нещата абсолютно завършени.

Ако вече си се хванал за главата, можеш просто да сложиш линк с news секцията на сайта си, недей да се терзаеш за някакво представяне или тем подобни. Мен повече ме интересува какво мислиш ти самият за alphadesigner, защото много неща в оформлението са породени след размисъл върху статии от Groove Manifesto.

До скоро
Yanko Tsvetkov
www.alphadesigner.com

Интересна история.

И за да обобщим - портфолиото на Янко Цветков се откроява с впечтляваща визия, интересна типография, фотографска и илюстраторска работа, които рядко се демонстрират по такъв начин в българските уеб сайтове.