ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Ползваемост

СТАТИИ.Ползваемост.

Подреди статиите по:
Дата на добавяне | Автор | Заглавие

Брой статии:
Всички | 10 | 20

Навигационна слепота (Хенрик Олсен)

Повечето проекти за разработка на уеб сайтове полагат големи усилия за дизайна на навигационните инструменти. Факт е обаче, че хората имат склонността да пренебрегват тези инструменти. Те се обзети от мисълта да постигнат онова, за което са дошли и просто кликат върху връзките или пък натискат Back бутона, за да стигнат там.

Препоръки за визуализиране на връзките (Якоб Нийлсен)

Начинът, по който оформяте външния вид на връзите в сайта си е от решаващо значение за ползваемостта. Следването на препоръките за ползваемост при оформяне на връзките на вашия сайт ще улесни много потребителите, когато се опитват да разберат какво могат да направят на всяка страница и ще намали вероятността да пропуснат важни връзки.

Ползваемост 101 (Якоб Нийлсен)

Какво е ползваемост? Как, кога и къде може да се подобри? Защо трябва да ви интересува? Този кратък преглед дава отговори на основните въпроси свързани с ползваемостта.

Как четат потребителите в Мрежата (Якоб Нийлсен)

Докато пишете поредните два тома от автобиографията си с мисълта на следващия ден да ги качите на сайта си, потребителите имат да свършат хиляди други задачи. Ето защо те няма да прочетат всичко. Какво, как, защо и колко ще прочетат? Как да пишем по-качествен текст за Мрежата? Якоб Нийлсен знае.

Десет съвета за по-добра ползваемост на Flash сайтовете (Macromedia)

Списък от десет съвета, съставен въз основа на препоръките на най-добрите дизайнери, разработчици и експерти по ползваемост, използващи Macromedia Flash. Или как да устоим на изкушението да поставим куриера преди съобщението, което носи.

Десетте най-големи грешки в уеб дизайна през 2002 година (Якоб Нийлсен)

Докато Мрежата продължава да се разраства, уеб сайтовете продължават да измислят начини да дразнят потребителите. Следват десет грешки на дизайна през 2002 година, които са особено "добро" наказание за потребителите и костват много на собствениците на сайтове.

Полезна ли е навигацията? (Якоб Нийлсен)

Без навигация не може, но прекалено много навигация също не е добре. Истината както обикновено е някъде по средата. Якоб Нийлсен изказва мнение относно това, кои навигационни елементи са полезни за потребителите и кои биват просто пренебрегвани, съответно на кои трябва да се наблегне при създаването на дизайна и кои влошават ползваемостта.

Да правим грешки добре (Матю Линдерман)

Contingency дизайнът или дизайнът на непредвидените случаи е сравнително ново поле за изследване. Казано по-просто това е дизайн на случаите, когато нещата се объркват. И ако при такива кризисни моменти сайтът успее да помогне на посетителя, то e много по-вероятно посетителят да се превърне в клиент. Но как можем да планираме най-лошото?

Съобщенията за грешка (Якоб Нийлсен)

Много често, при работата ни с компютър възникват грешки. При такива ситуации софтуерът дава съответното съобщение във вид на диалогова кутия. С уеб сайтовете нещата не седят това и затова има нужда от някои правила, спазването на които означва по-висока ефективност на съобщенията за грешка, по-малко объркване за потребителите.

Работим върху грешките (Артемий Лебедев)

Интернет расте и расте. Много страници, работили преди години, сега не съществуват. Първо, може страницата да е била създадена за кратко. Второ, може би просто са я махнали защото е била безполезна. Трето, може да се е преместила на друг адрес. Във всички тези случаи вие би трябвало да видите в прозореца на браузъра съобщение за това, че страницата не е намерена и въобще няма намерение да бъде намерена. Има няколко основни правила, които трябва да се спазват при изработването на страницата с това съобщение.

Митът "Седeм плюс или минус две" (Джеймс Калбах)

Много често дизайнерите прилагат едно просто правило за определяне броя на елементите в навигационното меню. То гласи, че е най-добре елементите да бъдат (7±2). Но използването му не винаги е оправдано и уместно. Време да научим защо това е така и какви всъщност са принципите за определяне на броя елементи в менюто и въобще вида на навигацията.

Десет правила за по-добра ползваемост на главната страница (Якоб Нийлсен)

Главната страница на корпоративния сайт е лицето на компанията пред света и отправна точка за повечето потребители. Подобряването на главната страница увеличава бизнес стойността на сайта и затова следването на тези препоръки си струва инвестицията.

Къде гледат читателите в Мрежата? (Якоб Нийлсен)

Точно там където най-малко очакват графичните дизайнери. Хората гледат текста и то не целия текст. Отново Якоб Нийлсен прави анализ върху начина, по който потребителите разглеждат една страница. Той е човекът, който може да каже как да улесним потребителите в "лова" им за информация.

За падащите менюта и ползваемостта (Ванеса Мошер и Стивън Вейнтрауб)

Често падащите менюта се изпозлват като средство за навигация. Трябва ли към тях да се добавя допълнителен бутон, който да активира избора на потребителя или пък потребителят автоматично да бъде пренасочван след като избере желаната опция? Кой от двата подхода увеличава ползваемостта?

Дизайн за потребителя (Раиса Катц-Хаас)

Основната цел на дизайна е да помага на потребителите да свършат работата си. Ето защо потребителят е онзи, около който се гради всичко. Намирайки отговори на въпросите, касаещи потребителите и техните задачи и цели, а после използвайки наученото, за да разработваме сайтове ние всъщност правим дизайн за потребителя, а не за самите себе си. Няколко правила в търсенето на отговорите.

Търсенето: видимо и просто (Якоб Нийлсен)

Често използването на търсенето в сайта е последната възможност на потребителите да свършат работата, за която са дошли при вас. Вашата задача е да им го покажете максимално ясно и да им помогнете да го използват най-ефективно.

Меню и число (Рома Воронежский)

Вероятно всеки от вас поне веднъж се е чудил какъв трябва да е броят на подменютата в едно навигационно меню. Отговорът е в тази статия и наистина е защитен убедително.

Flash: 99% зле (Якоб Нийлсен)

Flash е все по-популярен. Flash създава големи проблеми пред ползваемостта. Защо все още е рано да се използва Flash, при създаване на сайтове предназначени за широка аудитория?

Глупави ли са потребителите? (Якоб Нийлсен)

Когато дизайнерите видят как потребителите работят с техните сайтове, те често изпадат в ужас. Потребителят натиска всяко едно копче върху екрана, с изключение на това, което води до правилния отговор. Кой е виновен?

Проучване: Очаквания за разположението на елементите на страницата (Майкъл Л. Бърнард)

дно изследване, което има за цел да разбере къде потребителите очакват да са разположени обичайните елементи на една уеб страница (навигация, търсене по сайта, банери). Резултатите ще ви помогнат да правите по-интуитивни интерфейси за вашите сайтове.

Митът 800 х 600 (Джеймс Калбах)

Според статистиката повече от половината потребители на мрежата използват резолюция 800х600. Ето защо повечето дизайнери си мислят, че е достатъчно страницата им да изглежда добре при такава резолюция. Това обаче не винаги е достатъчно и често се оказва грешна практика. Защо става така? Как да се справим с проблема?

Потребителите са от значение (Клеър Роуланд)

Най-важното нещо за един сайт са потребителите. Няма потребители - няма сайт. Повечето сайтове имат някаква цел, потребителите - също. В тази статия ще разберете как желанията и на двете страни могат да съвпаднат.

Десет добри дела в уеб дизайна (Якоб Нийлсен)

Якоб Нийлсен обяснява какво е добре да се прави, когато се проектира нов сайт. Ако свършите тези десет дела, потребителите ви ще са много по-доволни и няма да избягат в сайта на конкурента.

"Десет най-главни грешки" три години по-късно (Якоб Нийлсен)

Има някои неща, които правят сайта ви неудобен и труден за ползване. За да можете да ги избягвате ще трябва да разберете кои са най-главните от тях, а след това да измислите как да се справите с проблемите предизвикани от тях. Ще ви помогне Якоб Нийлсен - гуруто на удобните сайтове.

Направи го просто, тъпако (Пар Амквист)

Понякога колкото и да се опитваме да създадем добър дизайн нещо ни пречи. И тогава започваме да го замаскираме с нови и нови неща. Това води до още по-голямо объркване и недоспиване. В такива случаи е по-добре да започнем наново или да махнем всичко, което не е абсолютно необходимо.