ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Ползваемост

Десет добри дела в уеб дизайна. От Якоб Нийлсен.

Когато се анализира уеб дизайн, лесно могат да се определят голям брой грешки, които намаляват ползваемостта:

Много по-трудно е да се каже какво е добре да се прави, понеже никога не съм виждал сайт, който да е блестящ по отношение на ползваемостта. Най-добрият голям сайт вероятно беше amazon.com до края на 1998, но през 1999 Amazon влоши ползваемоста, заради промените в стратегията си (разшириха обхвата на сайта).

Разбира се, статии със списък от 30 грешки могат да се възприемат като конструктивна критика и предписание да се изпълняват 30 неща в един уеб проект: избягвайте всяка от грешките в дизайна!

Тук е списъкът с десет допълнителни елемента на дизайна, които ще повишат ползваемостта на практически всички сайтове:

  1. Поставяйте своето име и лого на всяка страница и направете логото връзка към главната страница (освен на самата главна страница, където логото не трябва да бъде връзка: никога не слагайте връзка, която води към същата страница).
  2. Ако сайтът има повече от 100 страници, добавете възможност за търсене.
  3. Слагайте смислени и прости заглавия и имена на страниците, които ясно обясняват за какво е всяка страница и които ще останат смислени ако са извадени от контекста на резултатите от търсене.
  4. Структурирайте страницата така, че да улеснява преглеждането и да помага на потребителите да прескачат големи парчета текст само с един поглед: например, използвайте групиране и подзаглавия, за да накъсате един дълъг списък в няколко по-малки блока.
  5. Вместо да наблъсквате всичко за продукт или тема в една единствена, безкрайна страница, използвайте хипертекст, за да структурирате съдържанието - начална страница с предварителен преглед и няколко други, всяка от които е съсредоточена върху отделна тема. Целта е да се помогне на потребителите да не губят време с онези подтеми, които не ги вълнуват.
  6. Използвайте фотографии на продуктите, но избягвайте обърканите и задръстени страници, представящи цели продуктови линии с много снимки. Вместо това сложете малка снимка на страницата на всеки отделен продукт, а самата снимка направете връзка към по-голяма или серия от по-големи снимки, които показват толкова, колкото потребителят иска да види. Това зависи от вида на продукта. Но оставете тези допълнителни възможности за вторични страници. Основната страница за продукта трябва да е се зарежда бързо и да се ограничава с един tumbnail.
  7. Когато намалявате размера на снимки и изображения обърнете внимание на най-важното: вместо просто да промените размера на оригиналното изображение и да го направите дребно и неразбираемо, изберете най-важния детайл от него и го смалявайте като махнете всичко останало.
  8. Използвайте link titles (бел. пр. някъде се наричат tool tips), за да осведомите потребителите си къде ще ги отведе всяка връзка, преди да са я натиснали.
  9. Уверете се, че всички важни страници са достъпни за хората с физически недостатъци, особено слепите потребители.
  10. Правете това, което правят всички останали: ако повечето големи сайтове правят нещо по определен начин, то тогава го следвайте, понеже потребителите очакват нещата да работят по същия начин и на вашия сайт. Помнете "Закона на Якоб за поведението на потребителите в мрежата": потребителите прекарват повечето време по други сайтове, така че там те формират очакванията си за това как работи мрежата.

И накрая - винаги тествайте дизайна си с истински потребители. Хората правят нещата по странни и неочаквани начини, така че дори и най-старателно планираният проект ще спечели от тестване на ползваемостта.