ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Ползваемост

Меню и число. От Рома Воронежский.

Да си представим програмата, която използва продавач в магазин за битова техника. Да допуснем, че в тази програма има меню с наименованията на техниката. Катергориите техника. За да оформи поръчка, продавачът - ще го наречем Алиса - трябва... бързо да намери нужната точка в менюто и да го посочи с пръст или някакъв друг показалец.

Как дизайнерът - да го наречем Боб - трябва да нарисува това меню, така че Алиса пет минути след началото на първия си работен ден да избира нужната категория без да се замисля?

Преди всичко, менюто трябва да бъде кратко. Идеалният брой точки в потребителското меню е 5. А защо пет? Сега ще разкажа.

Когато Алиса избира точки от менюто с очи, нейният мозък автоматично съставя такива правила, че да и е по-лесно да намери тази или онази точка. Да речем, "електрочайниците са на предпоследно място" или "търси ютиите в средата". Колкото са по-прости правилата, толкова ще е по-лесно на Алиса да работи. Съответно задачата на Боб е да направи така, че търсенето на всяка точка от менюто чрез очите на Алиса да бъде описано от просто правило. Прости правила, това са: "първа точка", "последна", "по средата".

Излиза, че числото е три. Но три точки - не става. Преди всичко заради това, че в три точки е по-лесно да се объркаш. И в тях ще се объркват тези хора, които бъркат "ляво" и "дясно". Във варианта с три подточки първата и последната са прекалено близо - "случва се, напрекъснато забравяш прахусмукачките горе ли бяха или долу". Но е достатъчно да отдалечиш първия и последния един от друг, добавяйки още подточки и картината се променя. Съзнанието на Алиса се съсредоточава. Трите подточки, позволете ми така да се изразя, развращават.

Но това не е всичко. Менюто трябва да има форма, за да бъде възприемано конфортно. И три подточки са недостатъчни за това. В съзнанието на Алиса трябва да се построи хубав, непреклаено малък правоъгълник, от който погледът няма да изпада.

Ето защо, ще въведем още две прости правила за търсене: "второ" и "предпоследно". И второто и предпоследното се откриват много лесно с поглед.

Е добре, а защо не четири в такъв случай? Нали можем да изхвърлим правилото "среда".

Да ама не. Не можеш да изхвърлиш средата. Тя винаги присъства. Просто при варианта с четен брой тя е празна. При него Алиса винаги ще следи внимателно празната среда и това място съвършенно напразно остава пусто.

Освен това, наличието на на леснооткриваема средна точка позволява на Алиса да създава правилата - "това, което е над средата" и "това, което е под средата" - това би и се пригодило много, ако за меню се използва следващото приятно число.

Следващото приятно число е, както разбирате - 7. Има първа точка, има последена, предпоследна, втора, среда, под средата и над средата.

Не все пак 5 е по-добре. Понеже в някои ситуации (да речем, след запой с Боб) за Алиса ще бъде малко по-трудно да намери средата измежду седем вместо измежду пет точки. (Ако Алиса не може да намери средата и измежду пет точки - по-добре в такъв ден въобще да не ходи на работа.)

И така, пред нас е меню при използването на което Алиса няма да псува по адрес на Боб.

Но, за съжаление, далеч не винаги можем да се ограничим с вълшебното число 5. И нашата цел е да заставим Алиса да заобича Боб истински при условие, че в менюто има 42 пункта.