ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Ползваемост

Полезна ли е навигацията?. От Якоб Нийлсен.

През последните почти седем години моите изследвания показват едно и също поведение на потребителите: потребителите гледат направо съдържанието и пренебрегват навигационните области, когато прегледжат нова страница. (Помнете, потребителите почти винаги преглеждат - те рядко четат внимателно онлайн.)

Тази обща картина на потребителско поведение остава постоянна докато доминиращи браузъри бяха последователно Mosaic; Netscape 1, 2 и 3, и IE 4 и 5. Ясно е, че това е фундаментален феномен. Седем години изследвания с потребители, шест браузъра, три производителя на софтуер, едно и също поведение на потребителите.

Напоследък, моите открития бяха потвърдени от няколко независими проучвания. Това е наистина всеобщ феномен, който характеризира поведението на потребителите на различни сайтове и в различни изследвания. Изледванията на потребителите обикновено показват, че:

 • потребителите първо коментират съдържанието; ако съдържанието не е от практическо значение, те не се обръщат внимание и на другите аспекти от дизайна.
 • когато пристигнат на една страница, потребителите пренебрегват навигационните менюта и другите общи елементи на дизайна: вместо това те гледат единствено в областта със съдържанието
 • потребителите не разбират къде се намират в информационната архитектура на сайта
 • потребителите са изключително движени от целта си и търсят единствено онова, което са си наумили - те не губят много време за други неща
 • в преследване на целта си, потребителите често разчитат на търсенето като своя основна ловна стратегия
 • Потребителите рядко гледат логото, заявленията за мисията, слоганите или различните други елементи, които считат за излишни (в частност, те пренебрегват рекламата или всичко, което прилича на реклама)
 • ако изглежда, че страницата не е свързана с настоящите цели на потребителя, то тогава потребителят безмилостно ще кликне Back бутона след две или три секунди
 • ако потребителите не разбират даден елемент на дизайна, те не отделят време да го изучават - вместо това, те го пренебрегват и продължават лова на собствената си цел

Някои анализатори правят извода, че навигацията е безполезна и че навигационните елементи трябва да бъдат премахнати от уеб страниците. Не се опитвайте да обучававате потребителите в структурата на сайта, не се опитвайте да им показвате къде се намират, не се опитвайте да им казвате къде още биха могли да отидат. Вместо това, просто покажете на хората съдържанието. Аз не съм напълно съгласен с този анализ.

В много сайтове на навигацията е обърнато прекалено много внимание. В частност, т. нар. spoke дизайн, при който всяка страница е свързана с всяка друга страница, води до влошаване на ползваемостта. Аналогично, много сайтове имат претрупани footers, в които има връзки към прекалено много мета-възможности (да речем, "за компанията" или заявление за личните данни).

Общи връзки

Няма смисъл да се споменават всички възможности на сайта на всички страници. Вместо това, изберете малък брой от много полезни възможности и ограничете общите връзки до около 5 или шест неща като примерно търсенето: потребителите се обръщат към търсенето, когато се загубят, а вие не можете да предскажете кога ще се случи това. По-малко е повече: ако има малък брой стандартни връзки на всяка страница е по-вероятно потребителите да забележат онези връзки, които им трябват. И обратното, връзка от сорта на "как да се свържете с нас" може спокойно да бъде захвърлена на главната страница, където ще отидат повечето потребители, когато имат нужда от нея (Изключение: информацията за контакти трябва да бъде и на страниците за потвърждение на поръчката.)

По подобен начин, няма нужда един новинарски сайт да изрежда всички водещи заглавия към всяка отделна статия. Нито е нужно да има връзка към всички други секции. Ограничете се с поставянето на връзки само към основните възможности (да речем, търсенето, запазените права и няколко други), главната страница и главната страница на текущата секция. Тогава използвайте наличното място, за да добавите полезни връзки към избрани статии и към биографията на автора.

Структурна навигация

Не поставяйте връзки към всички секции на сайта от всички страници. Каква е вероятността потребителят да търси първо сешоари, а после - гръндж музика? Обратно към темата: каква е вероятността, че потребителят ще има нужда от връзката в единствения ден от човешката история, когато той или тя ще поиска да се прехвръли от едната секция в другата. Защо просто да не отиде до главната страница (един клик към страница, която вече е кеширана и затова се показва за половин секунда ако кодът и е правилен).

Вместо това, поставете връзки към всички нива на йерархията над настоящото местоположение. Breadcrumb trails (бел. прев. breadcrumb trails - следи от трохички; в уеб дизайна означава поредица от връзки, обозначаващи точното място на потребителя в сайта, премерно Главна > За нас > Шефът) служат по-два начина:

 • контекстът на настоящата страница (как се вписва страницата в него) позволява на потребителите да си обяснят страницата по-добре (вие знаете не само, че гледате продукт 354, но също знаете, че е от продуктовото семейство на кухненските уреди)
 • връзките позволяват на потребителите да отидат директно на по-високо ниво в сайта в случай, че настоящата страница не е това, което са търсели, но те искат нещо подобно

Истина е, че потребителите често пренебрегват структурните връзки, но понякога ще ги забележат, особено когато искат да разберат страницата по-добре. Без структурни връзки, страниците се превръщат в сираци, които са извън контекста. И понеже потребителите често пристигат на дадена страница през търсещите машини или други средства, които прескачат страниците от по-високо ниво, е необходимо да се осигури път към тези по-високи нива. В частност, полезно е да се постави връзка към страница, която предлага обобщен поглед върху текущия подсайт и регион.

Локална навигация

Локалните връзки към подобно съдържание също са много полезни. Потребителите рядко попадат директно на желаната страница, особено, когато изпозлват търсачка. Но те често са близко. Близко, но не достатъчно, доколкото повечето сайтове не предлагат връзка към подобни или свързани с темата страници.

Поставяйте връзки към:

 • подобни продукти, които са малко по-евтини или малко по-скъпи от настоящия продукт (ако се опитвате само да пробутвате по-скъпото, ще изгубите доверието на клиентите)
 • свързани продукти, които се връзват добре с настоящия (но продавайте само подобни един на друг продукти, а не всичко, което в момента е залежало в склада - специалните оферти са за друга част на сайта)
 • продукти, които се различават от настоящия продукт по някоя важна характеристика (например, поставете връзка към цветен принтер ако потребителят разглежда черно-бял принтер)
 • различни версии на настоящия продукт )например, същата блуза в жълто)
 • по-ранна или по-късна версии на темата обсъждана на страницата
 • информация за контекста
 • биографии на авторите или списъци с други статии от същия автор
 • дискусионен форум или друга дискусия по настоящата тема
 • новини относно настоящата тема (но не всички новини)

Структурата може да помогне

Едно проучване на хипертекста през осемдесетте години на миналия век показва, че структурата помага на потребителите да навигират. В Мрежата структурата се подценява поради четири причини:

 • Повечето сайтове имат отчайваща информационна архитектура, която отразява начина, по който компянията мисли за съдържанието, а не начина, по който потребителите мислят за съдържанието. Както може да се очаква, потребителите пренебрегват такава безполезна структура.
 • Дизайнът на повечето страници скрива важната структурна информация сред потопа от несвързана информация (да речем, връзки към всички възможни други опции), пречейки на потребителите да разпознаят структурата.
 • Всички уеб браузъри пренебрегват нуждата да се визуализира информацията относно структурата. Хипертекстовите системи от преди появата на Мрежата често правеха точно това, а проучванията показваха, че добрата визуализация на структурата (не завъртяни 3D) помага значително.
 • Потребителите са толкова нетърпеливи в Мрежата, че не отделят време да изучават някой отделен сайт и неговата структура - вместо това, те преминават на следващия сайт.

Само тези четири причини са фундаментални. Сайтовете могат да имат по-добър дизайн. И аз предвиждам, че Internet Explorer версия 8.0 ще бъде първият добър уеб браузър, който наистина помага на потребителите на навигират.

Дори нетърпението на потребителите може да бъде преодоляно. Истина е, че повечето потребители ще се отнасят с повечето сайтове пренебрежително. Но някои потребители ще отделят време да изучат някои сайтове веднъж щом тези сайтове заслужат да бъдат изучени. В бъдеще доброто обслужване на лоялните потребители - каращо ги да искат да научат повече за сайта и предоставянето на възможност да направят това - ще стане важен показател за конкурентноспособността.