ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Ползваемост

Десет правила за по-добра ползваемост на главната страница. От Якоб Нийлсен.

Главните страници са най-ценното недвижимо имущество на света. Всяка година, цели компании и отделни хора вкарват милиони долари в място, което не заема дори и един квадратен метър място. Но имат добра причина. Влиянието на главната страница върху баланса на една компания е много по-голямо от сумата на приходите от електронна търговия: главната страница е лицето на вашата компания пред света. Все по-често, още преди да започнат работа с вас, потенциалните клиенти ще разгледат как присъства вашата компания в Интернет — независимо дали имат намерение да купят нещо онлайн.

Главната страница е най-важната страница на повечето уеб сайтове, а и има повече хитове от всяка друга страница. Разбира се, потребителите не винаги влизат в един сайт през главната страница. Сайтът е като къща, в която всеки прозорец е и врата: хората могат да последват връзка от търсачка или друг сайт и да попаднат дълбоко из вашия сайт. Но едно от първите неща, които правят тези потребители, когато попаднат на нов сайт е да отидат на главната страница. Използването на дълбоки връзки е много полезно, но не дава на потребителите такъв широк поглед върху сайта, както главната страница — но само в случай, че дизайнът на главната страница следва строги правила за ползваемост.

Следват десет неща, които можете да направите, за да подобрите ползваемостта на вашата главна страница и по този начин да увеличите стойността на вашия сайт от гледна точка на бизнеса.

Направете целта на сайта ясна: обяснете кои сте и какво правите

1. Едно изречение, изясняващо смисъла на сайта

Започнете страницата с една фраза, обобщаваща какво прави сайтът или компанията, особено ако сте по-малко известни или сега започвате бизнеса си. Дори широко-известните компании се надяват да привлекат нови клиенти и трябва да кажат на посещаващите ги за пръв път целта на сайта. Особено важно е да се състави добро изречение ако маркетинговият слоган на компанията е неясен и не може да каже на потребителите какво ще спечелят ако посетят сайта.

2. Заглавието на прозореца трябва да е удобно за търсачките и за Bookmarks списъците.

Започнете тага TITLE с името на компанията, следвано от кратко описание на сайта. Не започвайте с думи като “The” или “Welcome to” ако не искате да попадате в азбучните списъци съответно при буквите “T” или “W”.

3. Съберете цялата информация за компанията на едно определено място

Рядко първата цел на потребителите е да научат нещо за компанията, но понякога хората имат нужда от подробности за вас. Добрата корпоративна информация може да се окаже особено важна, когато сайтът се надява да подпомогне привличането на инвестиции, нови работници или връзките с обществеността, но освен това може да служи за увеличаване на доверието към нова или малко известна фирма. Секция “За <име на компания>” е най-добрият начин за свързване на потребителите с по-задълбочена информация, отколкото тази, представена на главната страница.

Помагайте на потребителите да намерят необходимото им

4. Наблегнете върху основните задачи на сайта

Вашата главна страница трябва да предлага на потребителите ясна отправна точка към основните от една до четири на брой задачи, които те ще изпълняват на вашия сайт.

5. Добавете и поле за търсене

Търсенето

е важна част от всеки голям сайт. Когато потребителите искат да търсят, те обикновено преглеждат главната страница, гледайки за “малката кутийка в което мога да пиша”, така че търсенето ви трябва да е кутия. Направете я поне 25 знака широка, така че да може да побира повече думи без да скрива части от заявката на потребителя.

Покажете съдържанието на сайта

6. Покажете примери от истинското съдържание на сайта

Не само описвайте какво лежи под главната страница. Конкретното се цени повече от абстрактното, а вие със сигурност има какво да покажете. Покажете част от най-добрата и най-“прясната” си информация.

7. Започвайте имената на връзките с най-важната ключова дума

Потребителите преглеждат страницата, опитвайки се да намерят областта, която ще им помогне да достигнат целта си. На главната страница връзките са елементи за действие (action items) и когато текста на връзката започва с уместна дума, вие помагате на търсещия поглед да я различи от останалите връзки на страницата. Често това правило се нарушава, когато всички връзки започват с името на компанията, което им добавя малко стойност и засяга възможността на потребителите да намерят бързо това, което търсят.

8. Предлагайте лесен достъп до скорошни новини от главната страница

Често потребителите ще запомнят статиите, продуктите или промоциите, които са били представени временно на главната страница, но няма да знаят как да ги намерят след като веднъж ги преместите навътре в сайта. За да помогнете на потребителите да намерят ключовите съобщения, на главната страница пазете кратък списък със скорошните новини и го подкрепете с връзка към постоянен архив от всички останали новини.

Използвайте визуалния дизайн, за да подобрите - не да дефинирате - дизайна на взаимодействието

9. Не прекалявайте с външния вид на основното съдържание, особено с навигацията

Може би си мислите, че важните части от главната страница изискват щателно разработени илюстрации, кутийки и цветове. Потребителите, обаче, често пренебрегват графиките, вземайки ги за реклами и се съсредоточават върху онези части от главната страница, които е по-вероятно да са полезни.

10. Използвайте смислени графики

вместо просто да украсявате страницата. Изображенията са мощни посредници, когато показват нещо интересно на потребителите, но ще се са нож с две остриета ако изглеждат фриволни или неуместни. Така например, почти винаги е най-добре да покажеш снимки на истински хора, свързани с темата, вместо снимки на фотомодели.