ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

Мнение на създателите на наградите Webby. От Майя Дрейзин и Тифани Шлейн.

Как да направим сайт-победител

Уеб критиката, също както и уеб разработката не е точна наука. Интернет се развива твърде бързо, ежечасно се появяват забележителни идеи и приложения, променящи или дори рушащи предишните представи за мрежата. Да наблюдаваш всяко дърво по отделно е досадно, но лесно можеш да следиш целия пейзаж.

Международната Академия за Цифрово Изкуство и Наука (жури на наградите Webby) постави 6 обективни критерия, които ще помогнат на критиците и разработчиците да систематизират елементите на уеб сайтовете. Тези критерии се отнасят до съдържанието, структурата и навигацията, визуалното оформление, функционалността, интерактивността и общото впечатление.

Преди всичко трябва да се знае, че относителното значение на всеки отделен критерии зависи от целите на всеки конкретен сайт. В конкурса за наградите Webby се разглеждат сайтове във 27 категории - от изкуство до търговия и от спорт до НЛО. При такова разнообразие нуждата от определянето на относителната важност на всеки един критерии е очевидна. Така например, за новинарските сайтове съдържанието е по-важно от графичното оформление, за разлика от страниците в отдела за изкуство.

Съдържание

Доброто съдържание е интересно, адекватно и съответства на аудиторията. То е разработено специално за мрежата, а не е взаимствано от други средства за информация. Освен това то трябва да бъде кратко и ясно.

Как да създаваме добро съдържание?

 • Опознайте аудиторията си. Говорете с тях на техния език (или на езика, с който те искат да се отъждествят).
 • Обновявайте своята информация често. Това ще е повод вашата аудитория да се връща отново и отново на сайта. Нямате такава възможност? Правете връзки и създавайте контакти, които ще са полезни за вашите посетители.
 • Ясно определете тактиката си. Кажете на хората кой сте, какво искате да направите и какво ще правите с получената от тях информация.

Структура и Навигация

Тези два елемента са необходими, за да предизвикате доверие. Звучи ви странно? А как бихте се почувствали ако ви заведат в непозната местност и ви оставят сами? Точно това прави лошата структура и навигация - те ви завеждат в мазе, завъртат ви няколко пъти, изгасват лампите и ви оставят да се оправяте сами. И обратно - добрата структура и навигация водят посетителите и и м позволяват постоянно да контролират положението.

Как да изградим ефективна структура и навигация?

 • Планирайте ги още в началото. Това са елементите, които ще ви бъде най-трудно да поправите след това. Затова започнете с изготвянето на схема, определяйки към кои части на сайта потребителят трябва да има достъп от всяка страница. Какво искате да покажете на хората? Какво ще търсят те? Отговорите на тези въпроси са с най-голямо значение.
 • Групирайте вашите навигационни елементи и ги поставете в съответстващи категории. Направете прототип с всички навигационни елементи, съдържанието на всяка страница и приоритетите при разгледжането и.
 • Бъдете последователни. Целта зад организирането на информацията във сайта е да създадете структура, която има смисъл за потребителя. Използването на традиционни способи за структуриране - поставяне на навигационно меню в лявата част на страницата, списък с връзки в края на страницата - е добро начало. Ако искате да създадете нещо по-оригинално, то се уверете, че хората ще могат лесно да използват вашето изобретение.

Визуално оформление

Добрият графичен дизайн не свършва със създаването на красивичка страница. Той е привлекателен, грамотно направен и поддържа съдържанието, структурата и навигацията, правейки сайта по-интерсен. Не е задължително да е новаторски или последен вик на модата, а просто - да е адекватен. Разбира се, ако имате късмет, той може да накара посетителите да затаят дъх. Графичният дизайн има свой тон - както думите или музиката. Затова, също както при съдържанието, имайте в предвид преди всичко аудиторията си и направете така, че тонът ви да съвпада с нейния.

Как да създадем добър графичен дизайн?

 • Използвайте графичния дизайн, за да улесните възприемането на информацията, която давате. Дизайнерът трябва ясно да си представя целите на сайта, а дизайнът трябва да съобщава тази цел чрез визуални средства, да поддържа и акцентира.
 • Сайтът трябва да изглежда професионално и оригинално. Внимателно избирайте картинките. Всичко трябва да изглежда така, сякаш е създадено точно за вашия сайт.
 • Дизайнът трябва да бъде прост и изчистен. В интернет има милиони начини за отвличане на вниманието. Не позволявайте вашият сайт да стане един от тях.

Помнете, че всичко казано до тук е само опит да ви даде правилната посока. Тези критерии могат да бъдат полезни за планирането и анализа, но не трябва по никакъв начин да огранчават въображението ви. Уeб сайтовете могат да се променят във всеки един момент. Така че опитвайте нови подходи, нарушавайте правилата и търсете елементите, които ще направят сайта ви уникален.

Интерактивност

Преимуществото на интернет се състои в това, че позволява на потребителите да влязат в контакт с вас, помежду си или с компютъра. Интерактивността приwлича потребителя и създава в него това впечатление, което искате вие.

Какво се рабира под интерактивност?

 • Хипервръзки
 • Механизми за обратна връзка

Элементарно? Без съмнение. Този аспект може и да изглежда очевиден, но ние искаме да му обърнем особено внимание тук, защото максималното използване на интерактивността - това е огромна крачка по пътя на разграничаване между вас и тези, които просто качват в мрежата книга или брошура. Обикновено в голяма част от съдържанието на уеб сайтовете няма хипервръзки, а именно те са най-лесния начин да се допълни съществуващия текст. Използвайте ги, например, за забележки, за да насочите читателите към оригиналния източник или към допълнителна информация.

А механизмите за обратна връзка? Те могат да представляват просто един e-mail, който ще даде възможност на читателите да съобщят за недостатъци на сайта, да споделят мнението си, което в крайна сметка помага за подобряването на сайта. А най-добре е да се направи социологическа анкета.

След като определите основните компоненти на сайта, помислете защо потребителите биха имали нужда от интерактивност.

Какви са най-съвременните начини за взаимодействие в мрежата?

 • Търсене
 • Инструменти
 • Игри
 • Чат и форуми
 • Електронна търговия

Ние не поощряваме използването на тези технологии, но ако те усилват впечатлението от сайта, намерете начин да ги използвате. Разгледайте сайтове, които по ваше мнение, използват успешно тези технологии и си вземете поука от тях. И отново, целта на интерактивността е да достави по-голямо удобство на ползвателя при разглеждането на сайта. Резултатът - хората остават по-дълго, играят и се връщат по-често на вашия сайт.

Функционалност

Това е впечатлението, което създава използваната технология. В идеалния случай, това не би трябвало да е критерии. Когато гледате телевзора, вие не се замисляте, дали той ще излъчва. В мрежата положението е друго.

Даже и най-простият сайт може да изглежда и функционира различно в различните браузъри. Как се постигат най-добри показатели за функционалност?

 • Тествайте сайта си с няколко браузера и поправете всичко, което може да бъде поправено. Няма нужда да създавате нови версии, но имайте в предвид, че повечето ползватели не разполагат с последните постижения в тази област.
 • Уверете се, че сайтът работи и на РС, и на Мас. Двете платформи показват по различен начин цветовете (РС ги показват по-тъмни), а може и да не се поддържат някои инструменти и plug-in.
 • Изпробвайте сайта си при различни скорости на връзката. Много от нас правят сайтове в офиси снабдени с връзки от рода на T-1 или DSL. Вероятно е вашата аудитория, особено ако се обръщате към редовите потребители, да не разполага с такива възможности. Тествайте как работи сайта при ниски скорости. Зареждането може да се окаже мъчително бавно и тогава положението трябва да се поправи, като се намали обемът на страниците и графиките.
 • Погрижете се всички връзки да работят. Водят ли където трябва? Водят ли към действаща страница? Помнете, че сайтовете в мрежата се променят постоянно и затова проверявайте редовно външните си връзки, за да сте сигурни, че работят и отговарят на предназначението си.
 • Преложете възможност за бавно и бързо преглеждане на сайта.
 • Ако трябва да изполвате plug-in-и, помагате ли на потребителите да си ги свалят? Този въпрос трябва да има положителен отговр.

Общо впечатление

Казано по-просто, сайтът представлява повече отколкото сбора от неговите части. Общото впечатление включва в себе си нещо неуловимо, каращо посетителя да си тръгне или да остане. Това прилича на първа среща. Насаме остават сайт и посетител - понякога има контакт, а понякога няма.

Можете да сте сигурни, че сте оставили приятно впечатление, когато посетителят:

 • Запази адреса
 • Разкаже на приятел за сайта
 • Остане на сайта достатъчно дълго

И най-накрая, прекрасен сайт - това е доста субективно понятие.
Неотдавана бяха обявени 135 сайта, номинирани в 27 категории за наградите Webby; те включват в себе си широко разнообразие от сайтове, от големи до малки, от визулани до чисто информативни, а понякога смес и от едното, и от другото. Те нямат перфектни оценки и в шесте категории; за някои са характерни смотаните цветове и лошия интерфейс, но във всички тях има нещо, което ги прави необикновени. И това "нещо" е достатъчно, за да създадат прекрасно общо впечатление.

Съветваме ви да разгледате номинираните сайтове като имате наум гореизброените критерии. Те са най-добрите в мрежата и могат да служат като мярка за качество в Интернет. Вие можете лично да пробвате един от наличните за постигане на интерактивност като гласувате в рубриката "Гласът на народа".