ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

Сливи за стари браузъри. От Георги Варзоновцев.

Всичко започна в не твърде студения ден на 16 Февруари 2001 година. Но нека се придържаме към законите на Холивуд и да видим каква беше завръзката в нашата история.

За какво става въпрос?

Както повечето от нас знаят W3C (World Wide Web Consortium) е организация, която се грижи за това в интернет да има поне някакъв ред. Хората в W3C изготвят т. нар. препоръки (recommendations), според които уеб-разработчиците създават своите страници, а производителите на софтуер - своите броузъри. Най-важните сред тях са HTML 4.01, CSS 2 и ECMAScript. Звучи добре, но реалността съвсем не беше такава и препоръките си останаха просто препоръки...

С течение на годините на бял свят се появяваха все нови и нови версии на двата основни браузъра - Netscape Navigator (ver. 3, 4, 4.x) и Internet Explorer (ver. 3, 4, 5), а и на други като Opera. Това си беше истинска война, в която продуктът на Майкрософт излезе безспорен победител и в момента държи около 90% от пазара. През 2000-та година излезнаха и последните версии Netscape 6.0, Internet Explorer 5.5 и Opera 5, които в доста голяма степен покриват препоръките на W3C.

Какво спечелиха разработчиците на уеб-сайтове? преди всичко адско главоболие и болки в китките след безсънните нощи прекарани в опити да накарат страниците си да изглеждат еднакво добре във всички тези доста различаващи се браузъри. Те постигаха това с далечно заобикаляне или дори откровено погазване на препоръките на W3C, а резултатът рядко отговаряше на предварителните намерения, да не говорим за достъпността на създадените сайтове за хората с физически недостатъци.

И в тази приятна обстановка добрите не издържаха на несправедливостта и подготвиха ответен удар. В нашия случай в ролята са The Web Standards Project (WaSP) - "коалиция от уеб-разработчици и ползватели, чиято мисия е да спре бъркотията в мрежата, като убеди производителите на браузъри, че следването на стандартите е в интерес на всички".

Какво следва?

Идеята е проста и искрено се надявам да е ефективна. Тя е насочена към два адресата: уеб-разработчиците и уеб-потребителите. Що се отнася до първите, то след като вече имаме браузъри, които макар и да не са съвършени, то поне в голяма степен покриват препоръките на W3C, нека да ги използваме както трябва и да правим страници, които са едновременно по-достъпни и по-красиви. От друга страна обикновените сърфисти трябва да бъдат убедени, че нямат полза от това да използват браузъри, които не поддържат препоръките и следователно ги затрудняват при достигането на съответната информация.

"Ако дадена страница е създадена по стандартите и вие не можете да я видите със своя браузър, то поблемът е във вашия браузър," казва членът на комитета на WaSP Дори Смит. "Нашата цел е не да рекламираме предимставата на един продукт на даден производител пред друг, а да насърчаваме потребителите да надстроят броузъра си с такъв, който поддържа стандартите по-добре."

"Ние все още продължаваме да пишем нестандартен Netscape 4 и IE4-специфичен код, защото милиони от нашите потребители използват тези стари браузъри," - казва Джефри Зелдман, един от създателите на WaSP и настоящ водач на групата. "Време е уеб-разработчиците да се отплатят на създателите на уеб-браузъри, за това че миналата година ни осигуриха стандарти. Единствения начин да направим това е да използваме стандартите тази година, дори ако в резултат сайтовете ни се провалят в някои от старите браузъри."

"Това е радиклано," - продължава Зелдман," - и не всеки сайт може да участва. Yahoo и Amazon, например, не могат да си позволят риска да отпратят и един посетител. Разбираме, че много сайтове са в това положеие. Нашата надежда е, че ако достатъчно сайтове решат да се нагърбят със задачата, то типичния 18-месечен цикъл на подмяна на браузърите ще бъде драстично съкратен, и няма само да говорим за някаква мрежа, която работи за всички: тя наистина ще бъде достъпна за всеки сърфиращ в интернет."

Това краят на старите браузъри ли е?

Битката едва сега започва и обещава да не бъде никак лека. Вече много сайтове (някои от тях са на CNN, ESPN и Hewlett-Packard) са поели своя път към достъпността и връщане назад няма. Всъщност всичко е въпрос на време, защото както знаем, в Холивуд всичко завършва добре. Въпросът е защо да чакаме 18 месеца или дори две години, след като можем да вземем своето решение още сега.

Допълнително информация

Можете да намерите повече информация по въпроса на сайта на The Web Standards Project. Те са подготвили и специална страница, към която да насочвате своите посетители, ако решите, че вашият избор са стандартите и достъпността. Необходимостта от детайлно познаване на препоръките на W3C е наложително, за да можете да създавате валидни страници. Ако вече знаете как стават нещата, можете да видите примери и някои начални посоки за размисъл в статията на Джефри Зелдман.

(*) Нали си спомняте старата народна приказка "Сливи за смет". Ето за това говоря.