ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

По дяволите развалените браузъри. От Джефри Зелдман.

Ако дизайнът на тази страница ви изглежда относително нормално, поздравления! Вашият браузър поддържа стандартите в мрежата като CSS-1, HTML 4.01 и езиците за скриптове.

Ако можете да четете текста, но всичко изглежда като проскубан парцал, вашият браузър не поддържа стандартите в мрежата. За щастие можете лесно да имате някой, който ги поддържа.

И преди да започнете да крещите, вероятно ще ни изслушате.

Какво направихте?

Ние обновихме дизайна на ALA, за да е съвместим със стандартите в мрежата, някои които (като CSS-1) съществуват от 1996 година насам. Сега, разбира се е 2001 година.

Защо не работи със старите браузъри?

Те не са правени да съответстват на стандартите. Съдържанието на този сайт ще бъде достъпно за всеки браузър, но дизайнът ще работи само в браузъри, които поддържат CSS-1.

Защо направихте това ужасяващо нещо?

Дълги години идеята, че мрежата може да е достъпна за всички изглеждаше повече като сън откокото реалност. В 2000та година Майкрософт, Netscape и Opera започнаха да предлагат своите добри продукти. Най-накрая ние можем да се им се отблагодарим като използваме тези стандарти в нашите сайтове. Ние насърчаваме и другите да направят същото.

За да се присъедините и вие вижте инициативата на The Web Standards Project за ъпгрейд на браузърите. Освен това можете да се опитате сами да направите нещо подобно като проверите дали вашият код е валиден. Ако това е така, то можете внимателно да подскажете на вашите посетители, че съществуват и браузъри, които са съвместими със стандартите.

Създаването на страници съгласно тези стандарти не означава непременно, че няма да поддържате старите браузъри. Това означава да се замислите по-внимателно какво ви носи тази поддръжка. Ако препазливо променяте кода си, за да настроите страницата си към нуждите на един незначителен процент от посетители и ако тази промяна изолира други потребители (като хората с физически недостатъци, използващите Palm Pilot, Lynx четци за брайлово писмо и другите нетрадиционни устройства за сърфиране из мрежата), то може би е време да се заинтересувате как да увеличите съвместимостт на сайтовете си със стандартите, дори ако резултатите изглеждат объркващо в по-старите браузъри. Ако вашият сайт е съвместим, а съдържанието достъпно за всички, то вие вероятно сте направили всичко правилно.

Защо сега?

Стандартите съществуват от години. Браузърите, които ги поддържат излезнаха преди около шест месеца до една година. Ако не сега, то кога?

Обичайно на ползващите мрежата са необходими 18 месеца, за да подновят своя браузър. Много от тях все още използват браузъри, като Netscape 4, които са създадени още през 1997 година. Тези приятели ще сменят браузъра си само ако им представим основателна причина.

Ако достатъчно от нас направят това, 18-месечната бременност ще бъде скъсена. Затова още по-скоро ще се появи мрежа построена върху общите стандарти. Това ни изглежда като цел, която си заслужава.

Мислите си, че дебелашкия ви дизайн си заслужава всичко това?

Тук не става въпрос за графичния дизайн. Става въпрос за отделянето на оформлението от съдържанието, което ще ни позволи да правим удивителни неща. Като например това да подновим дизайна на цял сайт само за няколко часа, вместо за няколко месеца. А да не говорим, че ще поддържа и нетрадиционните браузъри - от Palm Pilot, до Брайловите четци, без да са необходими множество версии за всяка страница. Все неща, които си заслужават.

На кой му пука?

Ако ти си уеб дизайнер, на теб ти пука. След шест месеца, година или най-много две всички сайтове ще се правят съгласно тези стандарти (или пък с Flash 7). Можете да гледате как уменията ви стават непотребни или да започнете да учите стандартите още сега.

С настъпването на трудни времена за dot-com икономиката, да разчитате на сегашните си умения не е добра стратегия за запазвнае на работното място. По-добрият вариант е да се научите да работите с новите технологии. Ние бихме искали да видим всичките си читатели работещи и прoдуктивни в следващите години. Ако обърнете внимание на тези неща, бихте могли да си направите услуга.

Ако това не е достатчъно, имайте в предвид новите закони за достъпността в мрежата. Отделянето на оформлението от съдържанието чрез HTML4/XHTML и CSS ще ви помогне да ги спазвате. Ако останете със заобикалките и триковете от миналото ще направите съвместимостта още по-трудна. Един временен недостатък може да е фактът, че съвместимите със стандартите сайтове може би няма да изглеждат страхотно в старите браузъри. Но повечето потребители могат да обновят браузърите си далеч по-лесно отколкото хората с физически недостатъци своите очи, уши или крайници.

Могат ли бразузърите версия 4.0 да разберат вашата Style Sheet?

Да, но ще я объркат толкова зле, че ние използвахме един трик, за да изключим таблиците със стилове за тези браузъри. Статията за "Едно пътешествие от трикове към стандарти" обяснява как направихме това.

Защо не можете да предложите съвместимост за всички?

Старият софуер не поддържа стандартите. Не го ли казахме вече? Щеше да е прекрасно ако можехме да поддържаме едновременно и старите технологии и стандартите. Но не можем. Трябва да избираме. Дълги години повечето от нас избираха да поддържат старите технологии. Но дали това е най-добрият избор?

От години ни убеждават, че трябва да сме добри малки уеб дизайнерчета, които правят сайтове, които работят с браузърите, които от своя страна не работят. Всеки сайт, който създаваме по стария начин е още една безполезна купчина лош код, още една спирка, за която нама да има пътници, когато стандартите и браузърите еволюират.

Колкото по-дълго още правим това, толкова повече ще се разпространяват обречените сайтове. Хиляди нови сайтове се представят всеки ден. Повечето от тях са направени така, че да поддържат лошите браузъри, вместо стандартите. Това е епидемия. Стига толкова. Сега вече имаме добри браузъри. Нека ги използваме.

Нека изстискаме от тези нови браузъри това, което си заслужава, да открием оставащите пропуски в поддръжката на стандартите и да помогнем на производителите им да ги направят дори още по-съвместими. Flash дизайнерите го правят. Те изпробват докъде могат да стигнат, блъскат си главите в границите и казват на Macromedia, как да го направи по-добре. В резултат, Flash продължва да се развива. Не трябва ли и ние да правим същото за инструментите, които доставят 90% от съдържанието и функционалността на мрежата (т.е. браузърите)? WaSP смята така и ALA също.

Компанията ми по принцип използва браузъри версия 4.0.

Ние разбираме, че много от вас са притиснати в подобно положение. Приемете това като възможност да предупредите вашия шеф или IT отдела ви за факта, че браузърите модел 1997 година задържат развитеието на мрежата. Накарайте ги да мислят, че обновлението е била тяхна идея. Това често помага.

Не мога да си позволя нов, а моят стар компютър не може да се справи стези нови натруфени браузъри.

Не е задължително браузърите съвместими със стандартите да са тежки и натоварващи процесора. Много от тях изискват дори по-малко мощ, отколкото браузърите версия 4.0. Не искаме да споменаваме имена, ако проверите страницата на инициативата на WaSP ще намерите един или повече браузъри, които ще тръгнат и на сегашната ви система.

Говорете си каквото искате, но тези нови браузъри няма да тръгнат на моя 286 с 4МВ RAM.

Вероятно не. Но ще повторим. Ако ускорим въвеждането на общите стандарти в мрежата, ние ще направим мрежата по-достъпна за всички - ще насърчим създателите на евтини устройства за Интернет и работни станции да поддържат същите тези стандарти в новите си и по-достъпни продукти.

В същото време, този сайт е съвместим със стандартите и работи с всеки браузър. Той изглежда по-добре в CSS-съвместимите браузъри, но съдържанието е достъпно за всеки браузър или устройство. Това е един олекотен дизайн (по-малка големина на файловете, след като махнахме 6К ненужни таблици), което го прави по-приятен за хората с бавни връзки и по-стар хардуер.

Този сайт ще работи с всяко устройство, което разбира HTML. И не може да стане по-"user-friendly" отколкото е сега.

JavaScript е зло!

Добре, че ни казахте. Сега можете да изключите JavaScript ако искате; сайтът пак ще си работи.

Защо не използвахте XHTML?

Заради мързела, а и трябваше да свършим с обновяването на дизайна навреме за започването на инициативата на WaSP. Освен това, последния път, когато проверихме, HTML 4.01 беше все още валиден стандарт.

Вие напушили ли сте се и смятате ли, че и други сайтове ще направят това?

На кой въпрос искате да отговорим първо?

Наистина ли очкавате и други да направят това?

Е, ние го направихме. Наскоро го направи и един отдавнашен съдружник на ALA - Babble List. Много уеб разработчици вече изразиха желанието си да ни последват. Ще бъде ли вашият сайт следващият?

Ще бъдете в добра компания. Много сайтове вече използват широко style sheets - включително CNN, ESPN и Hewlett-Packard. Тези сайтове използват технологии, които решават коя таблица със стилове ще е най-подходяща за вас и след това я зареждат динамично. Вместо това ние направихме style sheet, която ще работи с всеки браузър, който поддържа добре CSS.

Признаваме, че не всеки сайт ще може да направи промяната сега, но и не очакваме подобно нещо. Но колкото повече от нас започнат, толкова повече ще се присъединяват. Един човек със собствен клуб е хулиган. Хиляда души с клубове са организиран строй.

Защо някой нормален клиент би се съгласил с това?

Защо някой нормален клиент би похарчил половин милион долара за Flash сайт, който дори няма HTML версия? Оспорвайте, но ние ще ви посочим поне дузина компании, които направиха точно това миналия месец.

Защо някой нормален клент би се съгласил да има сайт, който работи само под една платформа? Дявол да ни вземе, ако знаем, но ние сме го виждали да става. Вие също.

Поддържането на стандартите с цената на намаляване на естетическата стойност на сайтовете (гледани със старите браузъри), ни се струва по-логично пред двете практики, които споменахме току-що.

И не забравяйте, че има и други клиенти освен нормалните.

Всъщност, през последните няколко седмици, някои от нашите най-нормални и най-умни клиенти поискаха или бяха убедени да обмислят дизайн, който разделя оформлението от съдържанието. Дали всеки клиент ще иска това сега? Без съмнение не. Въпросът е в желанията и целите на аудиторията. Но от самото начало да тръгвате с презумцията, че нито един клиент не би поискал такова нещо, е защитна и вероятно грешна тактика. Според нашия опит, обобщенията по отношение на клиентите са също толкова безсмислени, колкото и обобщеният по отношение на снежинките. Всеки клиент и всеки проект са различни.

Как направихте това?

Смешно е, че питате. Тази статия обяснява подробно как направихме прехода от базиран на HTML таблици формат, към оформление с две DIV секции и една Style Sheet. Вероятно ще ви е полезна.

Можете да научите повече за стандартите от статиите в ALA, от ресурсите The Web Standards Project, от обширните статии в Builder.com, Webmonkey, Webreference, XML.com, или направо от устата на ламята.

Казвате, че HTML таблиците са мъртви?

Не. Те могат да се използват по добър и по лош начин. Един от добрите начини е, за да се създаде оформление, използващо няколко колони. В ALA успяхме да направим формат само с две колони, но с три ще е доста трудно ако се използва само CSS. Това е предвидено в CSS-3. (За подробностите вижте придружаващата статия.) [Добавка: Всъщност създаването на гъвкаво оформление с три колони не е чак толкова трудно, колкото ни изглеждаше първоначално. Но ще си запазим това за някоя друга статия.]

От друга страна, използването на таблици, за да се симулира ръб (border) около някаква площ, или пък използването на таблица, за да се даде фон на текста, вече не е необходимо. И честно казано - далеч по-лесно е да напишеш просто