ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

Изкусени от дявола - Какво предсказва онлайн порно индустрията?. От Боб Джейкъбсън.

Неморалното и забавното може и да са не са първи приятели, но са неминуемо свързани. Накъдето отива порно индустрията, натам отива и индустрията за забавления (в частност и технологичният й сектор). За да запази своя ореол, Yahoo! взе погрешно бизнес решение, решавайки да изостави раздела си за порно. Независимо от това обаче, онлайн индустрията за възрастни е като ветропоказател за посоката, в която ще се развива Мрежата.

Индустрията на онлайн забавленията за възрастни има водещо място на B2C (B2C Bussiness To Client - “От бизнеса към крайния потребител”) пазара. На главната улица на изоставения град E-бизнес има множество опустели магазини, но Еротичният бар все още работи и се справя добре (макар не толкова добре, колкото преди). Като имаме предвид, че в нашите представи успехът се свързва с правенето на пари, онлайн индустрията за възрастни показва на останалите един от възможните пътища към онлайн успеха.

Дизайнери, разработчици и собственици на сайтове има какво да научат от порно индустрията. Не от безумния брендинг и графичен дизайн, но от програмите за сътрудничество, технологиите и начинът за обслужване на клиентите.

Сакрално и профанно

През 1999 заради една статия за The Industry Standard, търсих с AltaVista, използвайки термините “porn” и “god” (“порно” и “господ”). И в двата случая имаше страшно много резултати — по около шест милиона сайта за всеки.

Подобно търсене днес дава поразително различни резултати. “God” все още дава около шест милиона уеб страници. “Porn”, обаче, дава относително стабилната цифра от 3 милиона. Въпреки това, обаче, “sex” си остава най-търсената дума в Google, а порното — най-печелившият потребителски сектор в Мрежата.

Това противоречие показва едно внезапно консолидиране на порно индустрията, пред което някой ден ще се изправи и целият бизнес в Интернет.

Странни гаджета

Цифрата 3 милиона уеб страници е подвеждаща: само няколко големи разпространители с досадно познати имена и външен вид, осигуряват голяма част от съдържанието, което изпълва порно вселената.

Повечето порно сайтове са лесно достъпни за настойчивия “изследовател”, въпреки всичките филтри и защити. Безплатните “турове”, предлагани тези сайтове, позволяват на евентуалните абонати да хвърлят предварителен поглед върху съдържанието, преди да станат техни клиенти.

Туровете са подозрително подобни. Те предлагат едно и също съдържание и услуги, предоставяни от едни и същи доставчици. Дотук тези сайтове са не толкова изкушение за морала, колкото пълно отегчение.

Това консолидиране заплашва да убие онлайн порно индустрията. До голяма степен “еротичните” сайтове предлагащи персонални услуги или уникален материал вече изчезнаха. Останаха порно еквивалентите на сапунените опери.

Непоносима скука

Незапознатият клиент ще плаща добри пари — често 25 до 40 долара на месец — за антикварни галерии със снимки, видео предавания “на живо” и безумни онлайн игри. Единственото, по което се различават повечето от тези сайтове са адресите и графичното оформление — но нито едно от двете не е особено вдъхновяващо. Общо взето, повечето порно сайтове са клонинги.

Много разпространители се стремят да увеличат трафика към тези безжизнени сайтове чрез мрежата от добре рекламирани, безплатни сателитни сайтове (обикновено предлагащи безинтересни снимки). Позициите в резултатите на търсачките са най-важни. Това е важно маркетингово нововъведение, но от гледна точка на потребителите, резултатите все още са плачевни.

Порно сайтовете разказват скучни истории. Тяхното изкуство се ограничава единствено до рамките на програмирането на кода.

Широки канали

Сред порно индустрията е добре известно, че порно маниаците искат свежо съдържание непрекъснато. За да задоволят техните жалния, “прогресивните” порно производители и разпространители харчат милиони, за да обновяват сайтовете си. Темите, които засягат не са се променили още от времето на Адам и Ева, но технологията, която използват е впечатляваща и показателна за посоката, в която се развива мрежата.

Например, изобретателноста на прогресивните порно сайтове по отношение на аудио и видео материалите, предоставяни от тях предсказват бъдещите разработки в останалата част от Мрежата. Поточното видео на порно сайтовете превъзхожда по качество и скорост почти всичко достъпно на обикновените уеб сайтове. Като знаем броя на потребителите, които обслужват, мащабът и надеждността на тези сайтове е забележителна.

Анализатори на пазара често предричат, че скъпичкото съдържание и проблемите при осигуряване на достатъчно трафик ще забави ръста в сектора на онлайн забавленията. Но положението на порно индустрията опровергава подобни аргументи.

Порното използва скъпи технологии и въпреки това неговият мащаб (ако не и съдържанието му) предизвикват възхищение. Успехът на порното ще зарадва адвокатите на услугите достъпни през високоскоростни канали, които така и не успяха да покажат своите възможности чрез провалилите се магазини за каталожна търговия.

На ваше разположение

Порното внася новости и в друго важно направление. Обслужването на клиентите е на ниво — обикновено персонално, често незабавно. Новаторският начин на обслужване на клиентите — някога ограничено до извършване на плащания по електронен път — сега предоставя възможност за плащане на ръка и абонамент по телефона.

За съжаление, онлайн индустрията за възрастни може още да се развива по отношение на email и другите важни маркетингови техники. Порното използва прекалено много спам, рискувайки да предизвика ответен отговор и въвеждането на законови ограничения навсякъде по света. Безскрупулните доставчици превърнаха небезизвестните “alt.sex” нюзгрупи в безполезни камари дигитални боклуци. По-отговорните доставчици, обаче, започнаха да нагаждат стратегиите си така че съдържанието им да достига по-трудно до деца и техните справедливо разгневени родители.

Ето и доказателството: тълпи от възрастни потребители на порно сайтове продължават да се записват за техните услуги, редовно плащайки големи суми като по този начин поддържат един бизнес, който нараства с по 2 милиарда долара всяка година.

Тези уроци не са безполезни за традиционните играчи. Pay-per-view (бел. прев. означава, че клиентът трябва да плаща всеки път, когато иска да използва дадена услуга. Например, всеки път, когато иска да прослуша любимата си песен през Интернет) може и да беше изобретение на порно индустрията, а днес традиционният бизнес широко рекламира ползите от него.

Бъдещето

Какво можем да очакваме от онлайн забавната индустрия утре, като имаме предвид напредъка на порното?

Ако моделът на порното се окаже вярно предзнаменование, забавлението в Мрежата ще се превърне в по-бляскаво, но и по-скъпо удоволствие ръководено от много малко, много големи корпорации. Оцелелите (най-вероятно същите компании, които доминират и днес) вероятно ще предлагат услуги с по-високо качество, но с значително по-висока цена, често на pay-per-view принципа.

В резултат, много хора може и никога да не се окажат в земята на високоскоростните услуги. “Публичната” Мрежа ще се превърне в една раздвоена среда. Повечето потребители ще бъдат оставени да разглеждат масовия еквивалент на баналните “безплатни” порно сайтове, където властва старото и съмнително съдържание. Богатите хора и служителите на големи компании ще се справят много по-добре. Разделението между имащи и нямащи ще стане доста по-очевидно, като към нямащите ще се присъединяват все повече семейства със средни доходи в Америка (бел. прев. за останалия свят е повече от сигурно).

В обобщение

Надеждата умира последна.

В рамките на порно индустрията, дребни предприемачи продължават да импровизират и да подобряват обслужването на клиентите. Те са изправени пред значителни пречки, когато започват бизнеса си, но сред значителният по размери уеб ъндърграунд (състоящ се например от хакерските сайтове и други подобни), тези опити стават легендарни, а броят им се увеличава. Това означава, че макар основната маса сайтове да се консолидира и хомогенизира, по закътаните места винаги ще има новатори - ще ги откриеш стига да знаеш къде да търсиш.

Разнообразието ще продължи да съществува в Интернет, но съвсем ограничено. Пазете се от изкушенията на дявола.