ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

Марсианци срещу венерианци. От Кърт Клонингер.

Хората, които правят уеб сайтове водят една необявена война помежду си. Както войната между негрите с по-тъмна и по-светла кожа във филма на Спайк Лий School Daze, това е конфликт, който само участниците в него могат да забележат. Войната не е между комерсиалните и иновативните сайтове. Не е между, тези които си водят он-лайн дневници (използвайки Blogger) и аниматорите (изполващи Flash). Тази война е между експерите в създаване на удобен интерфейс (бел. пр. на запад от София ги наричат usability experts, а аз ще използвам просто UE) и графичните дизайнери.

В ъгъла на UA, със сини и виолетови гащета, тежащ малко под 25К Я-я-я-я-коб Нии-и-и-й-й-лсен, гуру в областта на ползваемостта, патентовал над 16 открития в тази област и написал няколко "топ 10 списъка" - какво трябва, какво не трябва, какво би трябвало и какво не би трябвало да се прави.

И в ъгъла на графичните дизайнери, със сиви гащета, тежащ по 500К за сайт (долари, а не байта) ... Kioken(oken-oken-oken), които уволняват клиенти наляво и надясно, използващи Flash така, все едно е бил вграден в генетичния им код.

Ниелсен смята, че днешната мрежа е развита, но използвана по лош начин база данни. В Кioken смятат, че днешната мрежа е новоизплюпена, но изплзвана по лош начин мултимедийна платформа. И всяка от страните ЗНАЕ, че тяхното виждане за мрежата ще надделее. Вижте доводите им:

Ниелсен: "Boo.com фалира. Какво щастие. Воо бяха един от малкото големи сайтове, стартирали бизнеса си през последните няколко месеца, който се осмелиха да се оспорват моите принципи и избраха да се покажат в бляскави одежди, вместо с практичните бели престилки... Това доказва, че прекалено шареният дизайн не работи."

Gene Na (един от създателите на Kioken): "Наложи се да уволним Сони на другата седмица. Те не ни слушаха и затова ги оставихме да се оправят сами. Всъщност първоначално трябваше да се избавим от Bad Boy [Entertainment], но те се развиха достатъчно и сега се върнаха отново. Така стана и със Сони. Понякога клиентите не разбират, че колкото по-малко говорят с нас, толкова по-добре. Ние знаем кое е най-добре."

Нека мачът на звездите започне. Господа, очаквам хубав и чист бой. Приближете се с вдигнат гард и нека по-добрата школа победи.

Какво толкова смешно има в Мира, Любовта и Взаиморазбирателството?

Обзалагам се, че след 15 рунда, след като имаме високи скорости, поддръжка на стандартите, след като излизането на Netscape 6 става все по-митично, то и UE и графичните дизайнери все още ще са на крака. Просто мрежата е прекалено голяма, за да властва само едната парадигма. Някои сайтове ще имат нужда от шоу и бляскава стратегия, която ще противоречи на "принципите" на Ниелсен. Други сайтове ще имат нужда от идотски проста навигация и малки размери, с които Kioken въобще не се съобразява. Повечето сайтове обаче ще имат нужда от някаква комбинация между двете. Така че защо да се воюва? Защо UE и графичните дизайнери не могат просто да се харесат?

За добро или зло разделението между тези два лагера съществуваше далеч преди "новата медия", и ще съществува много след като тя се е установила като общоприет стандарт за общуване. "Новата медия" дава нов ракурс върху старото противоборство, защото-о-о - ами, нова е. Ние все още съставяме речника на мрежата. Следвателно ние все още се опитваме да решим гатанката "дизайн или лесно използване", без въобще да познаваме нейния първоначален произход. Имайки това в предвид, позволете ми да очертая ситуацията с малко и просто думи:

Usability/ Information Architecture == мъжкото == лявата страна на мозъка == действия == математика/наука == рационалано == логическо действие == определимо == Марс.

Графичен Дизайн == женското == дясната страна на мозъка == битие == изкуство == емоционалното == интуитивното действие == неопределимо == Венера.

Не е изненадващо, че учителят Ниелсен върши своята работа най-вече като говори и пише (определното), докато Kioken вършат своята най-вече като правят дизайна (неопределеното). Всъщнсот ако цитирам Na - "колкото клиентът говори по-малко с нас, токова по-добре."

Можете да видите защо всяка група лесно започва далази по нервите на другата. UE считат, че графичните дизайнери са прекалено чувствителни. "Какво имат впредвид като казват, че искат да експериментират с външния вид и усещането за нещата и тогава ще преценят каво ще стане? Защо не ми дадат схемата още сега?" Графичните дизайнери считат UE за прекалено тъпи и педантични. "Какво имат впредвид като казват, че графиките са само черешката върху тортата? Без графичния дизайн разполагаш единствено с планове!"

Какво идва след Voodoo Usability

В печата и по форумите графичните дизайнери печелят преимущество. И това не е изненадващо. Те са неопределени, помните ли? Затова излизат статии, които клеветят иновативните дизайнери без правилно да са разбрали целта на техните сайтове.; или дори още по-лошо - получавате ужасни отзиви от хора, които не биха познали красивото, дори ако то се съблече пред тях и танцува на тяхната маса.

Но почакайте. UE вадят своите статистики! Всичко е документирано! Потребителиет са на тяхна страна! Но какви въпроси задават техните изследвания за използваемостта на сайтовете? ""Успяхте ли да намерите нещо?" "Успяхте ли да свършите нещо?" "Определете С ДУМИ какво успяхте да НАПРАВИТЕ." Подобни въпроси предполагат "марсианския" начин на мислене. Ако сайтът е от "марсиански" тип (логични, рационални, анпарвени с леявата половина на мозъка), то ще бъде високо уценено по стандартите на Ниелсен. Ако сайтът е от "венериански" тип (интуитивен, емоционален, създаден с дясната половина на мозъка), то би се провалило на теста на Ниелсен. Ако Ниелсен накара анкетираните да напишат кратко есе на тема "Как ви накара да се почувствате този сайт", то той би получил съвсем други статистически резултати. Но разбира се такова проучване би било прекалено емоционално и неаучно. И за да използвам един от неговие собствени, ниелсеновски, жаргони, то такова изследване ще е просто една "вуду" магия. То намира каквото му е необходимо и подминава това, което не може да измери.

Но какво ще стане ако Levis не разполага с огрона база данни от продутите, които продава онлайн? Какво ще стане ако Levis просто иска хората да усетят, че техните дрехи са здрави и по някакъв начин екстремни? Какво ще стане ако за Levis успешният сайт е този, който предава някакво чувство, някакво настроение и и възглед за света? С други думи, какво ще стане ако Levis иска да наложи уникалността на своята марка? Повечете тестове, изследващи възможнсотите за използване на даден сайт не могат да оценят успяха на един сайт по отношение на предаваната емоция, защото емоцията е нещо, което повечето потребители (и повечето хора) определят трудно, частично заради въпросите с мног възможни отговори. Но просто защото позитивното взаимодействие сайт-потеребител не може да се измери, не означава, че то не съществува.

Аз съм Лоракс, Аз мога да говоря с дърветата

Графичните дизайнери усещат, че нещо не е наред, но все още опитите им да кажат, че "насилието не е присъщо на системата" са неуспешни. Те са млади, свободни и борбени (всичките сa с обеци, татуировки и са късо постригани), те удрят наслуки, говорят необмислени, неопределни и невнушаващи доверие неща. Затова сър Ниелсен печели още повече възможнсоти да завербува корпоративните мозъци, докато цялата субкултура от отегчени дизайнери мърмори под нос своите неясни, анти-капиталистически заявления.

Така беше досега. Най-накрая общността на графичните дизайнери открива хората, които правят нейните лозунги: Джошуа Дейвис от Kioken, Мат Оуенс от Volume One, Тод Пургасон от Juxt Interactive и шепа други мислещи професионалисти, създаващи графично наситени комерсиални сайтове, на които големите клиенти все по-трудно устояват.

Теоретиците и писателите, защитници на графичния уеб дизайн се появиха по-бавно (поради причини изяснени по-горе). Графичният дизайн не може да бъде ограничен чрез списъци с неща, които трябва и които не трябва да се правят. Рицарят на потребителския интерфейс Нейтън Шердоф създаде едно превъзходно произведение за съблазните на интерфейса, но то все още е доста абстрактно. Аз самият съставих списък с десетте нови стила в дизайна и се надявам че той е стъпка напред в съставянето на речника на уеб дизайна. Винаги съществуват и други възгледи за графичния дизайн като това просветено произведение в стила на "списъците от топ 10".

Но тези, които пишат за графичния дизайн, рядко имат толкова ясно определни "принципи" каквито има Джейкъб Ниелсен (ако въоще имат такива). Подобна неопределеност е типична за речник обясняващ естетически термини. Графичният дизайн в интернет не прави изключение. Обаче просто защото една истина не може да бъде изразена чрез думи, все още не значи, че тя не е истина.

Вече видях облаците от две страни

Въпреки, че мрежата първоначално беше медия за размяна на записки между физици, би било наивно да се очаква, че тя ще остане предимно текстово ориентирана. Експертите по удобството на интерфейса се оплакват от еволюцията на мрежата в нещо повече от картотека. Техните искания за "бърз даунлоуд" прикриват нежеланието им да изоставят идеята си за мрежата като за нещо градящо се единствено върху думи. Но това, че мрежата се е родила в текст, не означава, че тя трябва да остане текст.

CD-ROM бяха създадени за игри, а сега се използват за енциклопедии, експериментални виртуални светове и готварски книги. И няма да чуете старите създатели на игри да казват: "Рецептите на Ути Бъчваров на CD-ROM са тотална помия! В тях няма и помен от съревнование! Всички знаем, че CD-ROM са предназначени само за игри!" Каква глупост. Но въпреки това все още има някои старомодни UE, които казват: "Не знаят ли, че мрежата е за предоставяне на информация? На кой му пука как изглежда? Къде е съдържанието?"

Не мисля, че мрежата ще се превърне в интерактивна телевизия, но и няма да остане форум за споровете на физиците. И кой ли би искал подобно нещо? Във всичките си статистики, аргументи и списъци, UE пропускат факта, че не всики хора са марсианци. Всъщност има по един малък венерианец във всеки от нас, а някои от нас са си чисти венерианци.

Да, съветвам всички графични дизайнери да обърнат внимание на малкото UE, които се осмеляват да критикуват вашите оформени с Flash страници без да отминават целия ви сайт.

А вие експерти по интерфейса, вижте как думите на Джони Мичъл описват механизма на взаимодействие между хората.

Къдри и букли на ангелски коси,
Замъци от сладолед в небето,
пухени каньони навсякъде,
така виждах облаците.
Но сега те закриват слънцето.
От тях вали и дъжд, и сняг.
А можех да свърша толкова неща
ако облаците не ми се изпречиха на пътя.

Видях облаците от две страни,
отгоре и отдолу и някак
илюзиите изникват пак.
Май въобще не разбирам от облаци.

Заместете "облаци" с "графичен дизайн" и ще разберете идеята. И докато експертите по интерфейса отказват да приемат, че 250К Flash сайт може да бъде подходящ за корпоративен сайт, тези същите експерти могат да се окажат сами на Марс, докато останалите от нас, хората, откриваме нови територии по мрежата.