ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

Уеб дизайнът - свят или мечта. От Радослав Иванов.

Поводът

Повод за това кратко есе стана едно мнение във форума на Dir.bg. Ето как звучеше то:

Интересно ми е какво изпитвате като гледате нещо наистина оригинално и красиво?
Гледах до сега финалистите за flash film festival и ми хрумна тва. Всъщност конкретните сайтове нямат значение.
Но все пак - какви са емоциите?
Завист? Че никога няма да можеш да направиш нещо такова.
Някво вдъхновение дето ще те накара следващия път като седнеш да работиш по нещо да дадеш вичко от себе си? Или поне да откраднеш някаква идейка дето да я хвърлиш на дъното на блатцето дето ти се плацика въображението?
Или просто се подтискаш и си казваш - "Егати... де съм тръгнал и аз - що не отида да се гръмна / респективно - да head-shot-на някой в кварталното клубче".
Или може би - пълно безразличие? "Хубава работа ама кво ся - мърдат се тука някви работи. А туй пък синьото май не се връзва нещо."

- мнение на t.s.

Отговорът

Темата ми се стори много интересна, а и нещо повече - човек може да си вади поуки от нея. Значи, как ще реагира всеки индивидуално зависи от самият него: хората, които по характер са по-подли, завистливи и тъмни като личности, ще завидят; тези, които са непукиси, но това само и единствено заради тяхното незнание, ще се направят, че не ги впечатлява; хората, които са вътре в нещата, но все още по-скоро гледат на уеб дизайна, като на нещо странично, ще дадат view, source и ще си вземат кода; някой пък който е рашил преди два дни да си направи страница и си мисли, че неща като www.pankpages.com човек се научава да ги прави, докато си мие ръцете преди да седне на масата, навярно ще се плесне в челото и... ще ползва templates.

Но това са къде къде по-обикновенни начини да реагира човек. Tе са много пряки и зад тях стоят точно тези причини, които вече описах.

Ами истинските web дизайнери?

Хмм... Нека поговорим за тях. Когато човек се занимава с дизайн на Интернет страници, доста често за съжаление попада и по-точно изпада от пътеката, която води към "нещото".

Какво представлява web дизайна?

Най-просто казано това е съвкупност от програмиране и графична обработка. Хааа... да не би да искате да кажете, че терминът web дизайн значи това?!! Не. Tова е нещо много повече - представете си само, каква сила се крие под пръстите ви, каква действителност излъчва въображението ви - това просто програмиране ли е според вас?!! Защо човек се случва да изгуби пътя? Защото за огромно мое съжаление, а навярно на мнозина от вас, на преден план в найстоящият момент стои задоволяването на чисто материалните потребности, а те на свои ред водят до забрава за идеята, която постепенно избледнява, избледнява и с течение на времето умира под изродените и пречупени представи, в центъра на които стой само материалнoто.

Много тъжно найстина...;-(.

Просто човек даже и да е ентусиазиран в началото, с течение на времето се убеждава, че не прави ли това, което се иска от него, няма да може да се занимава с уеб дизайн въобще. Този иска това - "За Бога... грозно е... не става", "Ами като не можеш да го направиш, ще го дам на някой друг", "Е, добре... ще го направя така..." Е, има и хора, които могат да си позволят (простете за силните думи) това: "Я си гледай работата, хич не ми пука за тебе, и не ми зависи хляба и живота на семейството от твоите нищожни няколко стотин лева!" Пожелавам го на всеки.

Знаете ли. Не е хубаво човек да се държи така, но в такива моменти ако има възможност да изрази и отстои мнението си, това е първата крачка по пътя на завръщането към духовната и нематериална страна на уеб дизайна.

Да се върнем на въпроса. Уеб дизайнът на сайтове, печелили награди, използващи в себе си максималната способност на браузъра и компютъра като цяло, е от голямо значение за сформирането на една "култура" у потребителите. Дали от незнание, дали заради това, че 80% се приближават повече до лаици, отколкото до професионалисти, дали просто защото искат да се опитат (правят) на оригинални, но това да не им се отдава. Но фактът си е факт. Голяма част от аудиторията се захласва от меко казано, грозни неща.

И така - какво виждаме? Един затворен кръг - дизайнерите изпълняват грешно зададени и структурирани сайтове, поръчани им от хора нямащи необходимата култура. От друга страна потребителите посещават тези сайтове и у тях се сформира точно такава погрешна култура.

Цял един свят се губи.

На негово място жлъчно и ехидно се надсмиват гладът, страхът, несбъднатите мечти, материалните нужди, копнежите. И всички те са причината, за да умира с всеки изминал ден светът наречен Интернет.

Какво представлява web дизайна? Замисляли сте се някога, че всеки сайт сам по себе си представлява един отделен малък свят- едновременно пaралелен, но и така далечен от действителният. Не? Не сте се замисляли. Не мислете, че проблема е у вас. Не дами и господа, мисленето ви е напълно правилно. И точно то отхвърля възможноста, да предположим, че можем дори и само за миг, бихме могли да живеем в този нов свят.

А защо? Защото не е така реален, жив, динамичен и прозрачен, какъвто е света около нас. Какво стой зад една страница? Купища програмен ред. Това ли е светът на Интернет? Не! И потребителят въобще не трябва стига до тази мисъл - че всъщност вижда нещо, което си е просто програма и толкова. Не! Той трябва да бъде обзет изцяло от мисълта за това, което вижда пред себе си. Трябва да бъде така запленен, очарован и ВЪЗХИТЕН, че да се отдаде на течението и да поема все още и още от тази манна за въображението и съзнанието си.

Какво представлява уеб дизайна?

Това е професията на хората, които създават нови светове!

Уеб дизайнът не са страници като yahoo.com, не са и страници като visia.com. Защо? В един креативен уеб сайт не трябва да има нещо, което да напомня, че е създаден изпод ръцете на някой, който живее на нашата планета. Това, което трябва да се вижда - трябва да се вижда за пръв път, трябва да е нещо коренно различно, трябва да е нещо ново, нещо динамично, нещо донесено от друг свят. Това е нещото, към което трябва да води пътеката.

В интерес на истината мълко са сайтовете, за да не кажа, че за съжаление почти ги няма, които носят в себе си точно тази идеология. Най-често заченки, а понякога и наистина добри изпълнения има из сайтовете на дизайнерските къщи, занимаващи се с уеб дизайн. Но в повечето случай те не са нищо повече от една примамка, за пари разбира се, а идеята е да се прави "нещо" и то да не е обвързано с материалното. Линка, който споменах по-горе е нищо, наистина нищо особенно. Просто това е един далечна идея, която никога няма да се осъществи, за това как трябва да изжлежда един сайт.

Не знам дали вече ние сме "създатели" или просто оператори, но със сигурност има сайтове, които те карат да си кажеш: "Тц, баси маниакалната работа!!!" И докато ги има ще продължава да живее и надеждата, че някой ден може да стигнем до "нещото".

Това е, което мога да споделя като виждане. Идея за този постинг почерпих от постинга на t.s. и просто смятам, че всеки, които се занимава с уеб дизайн, трябва едновременно с работата си, да прави и неща - за себе си и за ИДЕЯТА.

Защото иначе, ако продължава така, не е далеч момента, в които всички сайтове и концепции, ще ги има на готови templates :`-(