ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

Творческият процес. От Матиас Конрадсон.

"умът - това е повече откокото си мислите"

Въведение

Творчеството и новаторството непрекъснато ни тласкат все по-напред. Говоря за научни открития като пушеното сирене, пъпешите без семки и разтърсващи нови философии от рода: "бавя се, следователно съм мързел". Но помолете приятел да измисли нещо ново на момента и той ще придобие вид все едно е изял цяла топка сладолед наведнъж. Всъщност творчеството е един трудноописуем процес. То, както и идеите, не се случва по команда, изглежда извира, когато най-малко очакваме - като лъч светлина осветяващ ума ни от различни страни, показвайки ни пътя.

Ляво и дясно

Хората с големите глави смятат, че двете полукълба на мозъка мислят по различен начин. Тази хипотеза беше разпространена от Роджър Спери, който получи за своето изследване Нобелова награда през 1981 година. Начините на мислене са най-общо разделени така:

Ляво полукълбо Дясно полукълбо
Логично Случайно
Последователно Интуитивно
Рационално Обобщава
Анализира Синтезира
Обективно Субективно
На части Цялостно

Лявото полукълбо е свързано с логическото мислене, анализа и акуратността, докато дясното се съсредоточава върху естетиката, чувствата и творчеството.
        Изглежда дясното полукълбо е нашият творчески настроен приятел. Новите идеи идват от нарушаването на правилата, незачитането на ограничения и обстоятелства, минаването през територии, през които никой преди това не е минавал, търсенето на нови галактики и циви... ъъъ, извинете.
        Лявото полукълбо, от друга страна, анализира, подрежда нещата и се задълбава в детайлите, като в повечето случаи пречи на творческото мислене.
        Това е лошата новина за всички, които не са леваци, понеже това значи, че не дясното им полукълбо е доминиращото. Леваци: доминиращо дясно полукълбо. Десняци: доминиращо ляво полукълбо. Объркавщо, а? Но преди да решите да правите всичко с лявата ръка, чуйте какво имам да кажа.

Използвайте дясното си полукълбо

В общи линии ние искаме да използваме дясното полукълбо и да заглушаваме лявото колкото се може повече.
        Помнете, че сега упражняваме ума, ние не сме на работа, нещата не трябва да са перфектни още от този момент. Нужно е само да извлечем нещо от мозъка си и да го поставим в някоя по широкообхватна медия - да намерим идеята, която ще вкара Ферарито в гража ни.

Номерът е да се научите да пренебрегвате правилата, условията и всичко задължително.
        Ако създавате изкуство - просто започнете да си драскате. Ако пишете - просто си нахвърляйте бележки. Ако сте адвокат - сменете професията.
        Дори и да нямате представа какво правите, вие не можете да избягате от подсъзнанието си. То се движи мо мистериозни начини.
        След известно време, добрите идеи ще започнат да се показват наяве. Това може и да не стане веднага; често се налага да тренирате ума си за подобен вид мислене (особено ако сте с доминиращо ляво полукълбо). Така че продължавайте. Ако добрите идеи бяха евтини, всички щяхме да сме неприлично богати.
        Скоро ще имате купчина идеи. Някои могат и да проработят, някои ще разбият репутацията ви на дребни, дребни парченца.

Крачка назад

След като сте упражнявали ума си известно време, ще трябва да направите крачка назад и да оставите нещата в ума ви да си дойдат на мястото. Сънят е чудесно средство за това. Докато сънувате, подсъзнанието ви ще прегледа насъбраната информацията, ще я подреди и обработи. Когато се събудите на следващата сутрин, може би ще се сетите как да направите всичко.
        Същото е когато сте работили дълго време по някой проект и лесно задълбавате в погрешна посока. Нещо не е съвсем наред, а вие все не можете да разберете какво. В друг случай пък, мислите че всичко е перфектно, свършвате работата и след няколко дни откривате всякакви ужасяващи грешки. И така, поемете дъх, отпуснете се и оставете умът да свърши своята работа.

Начин на работа

Когато започнах да пиша тази статия, не пишех в някаква конкретна последователност, не ме интересуваше правописа, граматиката или подобора на думите. Пиша бързо и продължавам без да се гледам назад. Оставям детайлите за после, понеже те са работа за лявото полукълбо. По този начин заставям дясното си полукълбо да работи на пълни обороти.
        По подобен начин, когато седна да рисувам нова графика не си мисля: "Мисля, че трябва да направя тъжно кученце с пухкава козина". Просто хващам четката, размахвам я като луд (доста е забавно да гледаш лицата на колегите, когато видят как работиш), слагам няколко филтъра, променям размерите, смесвам и разбърквам всичко.
        Така, евентуално ще създадете нещо, в което след това ще забележите някаква идея или форма, която си заслужава.
        Когато гледам някои от моите "произведения" почти нямам представа как съм ги създал. Знам приблизително как е станало, но стъпките, които съм извървял до тук ми се губят.

"ДА!" срещи

Идеята е да се съберат група хора, да се постави определена тема и да се и тогава идеите да започнат да идват сами. Независимо каква е идеята, всеки трябва да я подкрепи: "Да!"
        Това помага много при преодоляването на страха от това, че ще другите ще те сметнат за глупак. Освобождаването от страха ще ви окуражи да измисляте все нови и нови неща. Откачените, невъзможни идеи са не само толерирани, но и окуражавани. Когато хората се отпуснат, темите започват да се въртят около секса, богатството и всевишния. Но това са идеите, които се продават най-добре, така че не бива да се притеснявате.

До скоро

Не се депресирайте ако сте десняци. Вашият приятел левак има с около десет години по-кратък живот, а и живее в общество създадено за десняци. Освен това, нали знаете какво казват: по-добре да изгориш, отколкото да отшумиш.