ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

По-добро или по-евтино. От Адам Шумахер.

На всички ни се е случвало. Клиент идва при нас, искайки уеб сайт. Той знае какво иска и вие знаете какво можете да му предоставите. Работите върху предложението. Прекарвате няколко нощи и поглъщате чаша след чаша кафе, съставяйки разчета и проектирайки това, което си мислите, че е страхотен сайт. С гордост пращате по факса своето предложение (с скрийншотове на дизайна) и се настанявате удобно, чакайки неизбежното позвъняване.

Но така и никой не се обажда.

Минават няколко седмици, от любопитство, решавате да проверите техния домейн. За ваш ужас и изненада на монитора изниква грозен и евтин сайт. Иконата за грешка мига в долния ляв ъгъл, съобщавайки за безбройните JavaScript грешки. Накъсаният, изръбен GIF банер болезнено се зарежда в началото, докато многоцветните бутони от навигацията се пръкват един след друг в едната страна на страницата. Бързо превъртате до края на страницата с надеждата, че това е техният стар сайт и те все още правят новия. Страховете ви се сбъдват, когато става ясно, че последното обновяване е било миналата седмица!

Но защо? Та нали страница ви беше красива! Беше функционална! Имаше всичко, което искаха, та дори и повече! Какво може да ги е накарало да изберат този чудовищен дизайн? Защо?

Малкък пазар - Големи проблеми

Ако сте късметлия, никога не сте виждали това. Може би компнаията е решила да наеме някой по-добър. Като дизайнер, нямаше да се обидя ако бях надминат честно от някой по-добър. Ако някой от евентуалните ми клиенти в края на краищата реши да се обърне към фирма от рода на Kioken, аз бих се почувствал изключително горд, че съм бил в същия списък. За съжаление, пазарът на който работя далеч не стига до мащабите на Kioken. Моят пазар е Южна Дакота и съм повече от достатъчно количество сайтове, завършили в дебрите на FrontPage'97.

В брой 100, Крис Макгрегър писа за петокласниците с уеб сайтове. Е, тук, един петокласник, който поназнайва HTML е истински уеб дизайнер и което е още по-лошо - той е конкурент. Но защо въобще някои хора се притесняват за това?

Парите винаги са от значение

Не мисля, че има дизайнер, който не е чувал или не се е увъртал около думичката "бюджет". Всеки си има. Обаче бюджетът на малкия бизнес, искащ да покаже свото лице в мрежата, е наистина незначителен. Служителят, който са назначили за "човек по техническата част" е прекарал доста време сърфирайки из мрежата, правейки си бележки кое е "страхотно" и "полезно", така че те знаят какво искат - те просто не знаят какво е то.

Когато идват при вас, те имат списък с разни неща и няколко примера, които да ви покажат. Но сайтовете, които ви показват са от рода на Sony.com или VW.com. Тези компании разполагат с бюджета и средствата необходими им да направят зрелищни уебсайтове, А "Месарският магазин на Биф" не разполага.

Все пак, вие се опитвате да се вместите в границите на техния бюджет. Дори можете да се спазарите с тях орязвайки собствената си заплата. Вие жертвате лично време, за да създадете един наистина вдъхновяващ външен вид. Вие правите всичко само и само да се договорите и всички да са щастливи. Обаче, понякога всичко не е достатъчно.

Понякога клиентите стават жертва на шока си от цената, без значение какво ще направите за тях. Те ще получат предложението ви по факса и ще веднага ще погледнат последния ред. Ако цифрата там е по-голяма отколкото са очаквали, то вероятно въобще няма да прочетат останалото. Всички тези дълги, неплатени часове работа ще свършат в кошчето за боклук. В армията има една известна пословица: "Самолетът, на който летиш е правен от възможно най-евтините части." Армият може би се задоволява с няй-евтините части, но бизнесът в мрежата не трябва да се задоволява с това.

Разбира се, парите на са единствения проблем за малките фирми. Вашето предложение може да се смести добре в техните граници, но пак да завърши на същото място. Ако парите не са проблем, какво е?

Страх от Неизвестното

Когато започнете да се изхвърляте с думи от рода на "ColdFusion", "Flash", "достъпност", "интерактивност", "интеграция с база-данни", клиентът може да остане като поразен. Бил от "Месарския магазин на Бил" знае какво е шилешко и малко отгоре. Той въобще не знае какво движи мрежата или пък какво представлява тя. Той може да знае за електронната поща, може и да знае няколко сайта, кото му е показал "техника" на фирмата, но всичко повече от това го плаши, а уплахата често е еднаква със страха. Ако плашите бъдещия си клиент, то ефектът е бил същия както ако цената ви е била прекалено висока.

Как да не плашите клента си? Е, понякога е по-добре да запазите големите думи за себе си. Не се опитвайте да впечатлите някой с речника си. Честно казано, те нямат нужда да знаят, че анимацията се постига с Flash ActionScript, нито пък каква е разликата между HTML и CFM страниците. Вие знаете разликата и това е всичко, което има значение.

Но ако ви попитат, ще трябва да им обясните възможно най-внимателно, за да не го изплашите или пък да ги накарате да се чувстват глупави. Границата е тънка. Не искате да ги оставяте в тъмното, но и не искате да ги заслеявате.

Добре. Какъв е проблемът ако сметката ви е достатъчно ниска и не сте използвали някоя от онези завъртяни думи, но те все още предпочитат по-неизгодната оферта? Какво стана?

Неустоими предложения

Понякога, просто не можете да победите. От "Месарският магазин на Бил" вероятно са попаднали на приятел на приятеля, който е казал: "О-о, аз ще ви направя сайта ако ми даде малко сос!" Бил не може да откаже такова предложение, особено след като е видял вашата сметка да се появява във факса (ще се изненадате като разберете колко често се случва това в действителност). Може пък петокласникът на Бил да спечели по-голямо доверие. Когато работите на малък пазар с малки фирми, всичко може да се случи.

Някои фирми за уеб дизайн имат твърди принципи, коагто се отнася до сайтовете. Един от тези принципи е "4 страници за $600". Е, когато платиш $600 за сайт, получаваш сайт за $600. Тези ака наречени "дизайн-фирми" удължават свиващата се спирала по-евтино - качествено. Те са вашата конкуренция и те са тези, които засипават мрежата с лоши дизайн и качество.

Обаче има начини да ги победим на собствената им игра.

Сърцето на звяра

И така, какво можете да направите, за да спечелите? Има няколко неща, които трябва да помните, когато работите на малък пазар. Вероятно ще ви се наложи да орежете заплатата си или да си поиграете малко с цифрите, за да останете в рамките на приличния бюджет.

Вероятно ще трябва да изичстите речника си и внимателно да подбирате думите за предложението си, така че да не изплашите клиента.

Вероятно ще ви се наложи да обещаете по-малко, но да свършите повече (метод, който обикновено работи във ваша полза).

Каквото и да правите, когато става въпорс за спечелването на клент, не правете компромис с интересите или личните си убеждения. Никога не приемайте работа ако ще загубите пари. Това си е просто лоша сделка.

Ако успеете да спечелите работата с добрия си дизайн, функционалноста и достъпността на сайта си, то вие сте постигнали повече отколкото си мислите. Всеки бизнес, който се задоволява с лошо направен и зле управляван сайт не прави нищо друго освен да дърпа мрежат назад, заедно със себе си.

Бъдещето на мрежата зависи от от уеб разработчиците и дизайнерите; но ккаво става, когато работата се върши от разработчици и дизайнери, които не се интересуват от бъдещето на мрежата? Мрежата не се развива или, още по-зле, започва да отстъпва назад.

Уеб разработчиците и дизайнери, които имат за цел единствено да увеличават списъка с клиентите си, са също толкова опасни, колкото и клиентите, които ги наемат. Понякога трябва да приемете някой такъв в екипа си, да пожертвате малко време, усилия и пари, за да продължи движението на мрежата напред.

Отговороността не лежи единствено върху вас. Прогресът е дело и на бизнеса. Ако "Месарският магазин на Биф" не беше избрал по-евтиното, а вашия хубав, супер-функционален, лесно-управляем дизайн, то Бил би бил човекът, който да повиши изискванията към хората, които правят сайтове в целия регион. Тогава идва ред на вашата отговорност - да държите сигурно летвата достатъчно високо.