ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

Мисли извън кутията. От Паркър Торънс.

Предизвикателството

Нарисувайте девет точки в решетка с редици по три точки. Сега, без да вдигате молива от хартията, нарисувайте четири прави линии, за да свържете и деветте точки. (вж. фигура 1).


фигура 1

Контекстът

Откакто историята се записва, хората имат навика да поставят рамки на обкръжаващата ги среда. Тези рамки са различни - от градските стени, които някога държали варварите далеч, през модерните сгради, които контролират температурата в нашата среда и като се стигне до някои по-незначителни класови различия, които съществуват в някои култури и днес.

Спокойно бихме могли да кажем, че хората изпитват подсъзнателна нужда да поставят всичко в някакъв вид кутии. Пощата се разпределя по кутии, има кутии за обяд, за инструменти, за бижута и да не забравяме касите с вино. С помощта на линии за определящи височината и дължината, целият свят може да разделен на много малки кутийки. Хората обичат да мислят в кутийки - помагат ни да преодолеем отчасти хаоса и да останем нормални в свят, заливащ ни с информация. Проблемът е, че понякога сами попадаме в капана на тези кутии.

Като оставим настрана социално-икономическите аспекти на тази тема, ние ще изследваме доколко мисленето в кутийка се отнася до уеб дизайна.

Какво е мислене в кутийка?

По просто казано - това е размерът на бюрото ви, на офиса ви, на дома или града ви. Това е представата, че каквото ви трябва - вече го имате. Научени още от ранна възраст да се запознаваме и да разбираме тези често дори не чак толкова физически ограничения, ние живеем борейки се да откриваме отговорите в рамките на своята кутия. Проблемът е, че понякога решението не е в рамките на нашата кутия.

Повечето от нас могат да разберат какъв е основният недостатък на този тип мислене, но много все още го използват всеки ден. През последните няколко години се сдобихме с все повече търсачки в Интернет, които разшириха кутията на местната библиотека до потенциално границите на свелия свят, чрез възможностите на мрежата. Но дори и една търсачка може да стане нов вид кутия, ако не я използвате изцяло и правилно.

Как да познаем дали мислим в кутийка? Откриването на стените на кутията може да звучи и като глас, който казва: "Това не може да стане!" или пък "Никой не прави така!" (или други твърдения от подобен род). Но когато тези твърдения са подложени на критика и съмение, те трудно могат да бъдат защитени по силата на логиката, трдуно може да се определи защо не може да стане. През по-голямата част от времето стените на кутията просто показват границите на собствените ни знания. Понякога е по-вероятно това да са границите на технологиите, които изпозваме.

Мисленето в кутийка в уеб дизайна често е предпоставено от софтуера, който се използва. Шаблоните и WYSIWYG (What You See Is What You Get) редакторите допринесоха за свиването на рамките в дизайна. Резолюцията на екрана, проблемите със съвместимостта на браузърите, ограничената палитра на цветовете и разликите в скоростите на връзката също добавиха още към проблемите на мисленето в кутийки.

Примери за мислене в кутийка в уеб дизайна:

Навигацията трябва да е отляво. Уеб страниците трябва да се превъртат вертикално, а не хоризонтално. Всеки сайт трябва да има splash страница, която няма никакво практическо предназанчение. Текстът в страниците трябва да е широк 535 пиксела. Когато се създава дизайн за монитори с ширина 800 пиксела, страницата трябва да е максимум 760 пискела широка. Ако работи в Internet Explorer, ще работи с всеки браузър. Можете да използвате само 216 цвята.

Някои от горните кутийки имат правилна логика (например, текстът трябва да е 535 пиксела широк, за да се отпечатва правилно), докато други някога са били, но вече не са правилни.

Чудесен пример за кутийка, която някога е била правилна е тази, отнасяща се до безопасните (web-safe) цветове. По времето, когато 8-битовите монитори бяха правило, беше разумно и нормално да се съобразяваш с тези 216 цвята. Сега мониторите показват 16-, 24- и 32-битов цвят, използването само на 216 цвята е все едно да се пъхнеш в кутия с твърде малки размери. (Дейвид Лейн и Хадли Стърн откриха, че от тези 216 цвята само 22 могат да бъдат наречени напълно безопасни.)

Изводът: мислете извън кутията

Намерихте ли вече решението на загадката? Понякога да откриеш вярното решение е толкова лесно, колкото и да смениш гледната точка. Винаги можете да последвате примера от филма "Общесвтото на Мъртвите поети (бел. пр. с Робин Уйлямс) и да се изправите на стола си. Сугурно е, че ако направите това в работата си, колегите ще ви спогледат доста учудено, но от друга страна може би това ще ви даде нова гледна точка за проблема ви.

Едно (но не единствено) решение на загадката е показано във фигура 2.


фигура 2

Когато видят това решение, повечето хора ще кажат нещо от сорта на "Ти мамиш, излезе извън кутийката!" Тъжната истина е, че няма кутийка. Всъщност мнозинството вижда рамка около точките (вж. фигура 3) и това е въображаемата пречка, която не има дава да открият нещо, което на пръв поглед изглежда много просто решение.


фигура 3

Много от проблемите, с които се сблъскаваме всеки ден в уеб дизайна са също толкова въображаеми, колкото рамката около точките. Кутията представлява нашата зона за сигурност. Изпробваното, познатото, сигурното, провереното е символ на сигурното. Областта извън кутията е неизвестното, непровереното и често - рискованото. Повечето хора не искат да са първите, които ще опитат нещо ново. Винаги във вътрешността на кутията е по-безопасно.

Поемете риск и "мислете извън кутията. Може би ще откриете, че там е заспала творческата ви енергия. (Спомняте ли тази енергия, която имахте в училище, преди да тръгнете на работа?)

За да ви помогна да започнете - ето ви ново предизвикателство: нарисувайте девет точки в решетка с по три точки в редичка. Сега, без да вдигате молива свържете всички девет точки с една права линия... - ПАРКЪР ТОРЪНС