ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

Книги за уеб дизайн в България. От Евгени Динев.

Нова-стара книга на Jakob NielsenПоводът е издаването на класическата книга на Якоб Нийлсен "Web дизайн" на българския пазар.

Аз съм чел руския превод на книгата и я препоръчвам на всеки. По света са издадени огромно количество книги свързани с тази тема, но само няколко са истински ценни. Книгата на Якоб Нийлсен е една от тях.

Доколкото съм запознат с нашия книжен пазар, по отношение компютърната тематика се издава предимно обучаваща литература (за Photoshop, Flash и др.), като на пазара може да се намери един вариант поне от пет издателя и значително по-малко специализирана литература (например за web дизайн). Виждал съм няколко несериозни и смешни книжлета от типа: направете си сайт, дизайн за начинаещи или 1003 безполезни съвета; имаше и нещо от родните "лидери" ABC Дизайн, но дори не съм го поглеждал.

Става така, че вместо да прочетеш книга с необходимата информация е по-лесно да поровиш в Интернет, за да я намериш. Тук вече става въпрос - колко качествена ще бъде тази безплатна информация. Никой известен автор не би си позволил да качи свои материали в Интернет без да има някаква изгода от това. По-нормално е да издаде книга или да напише статия, за да спечели честно своите пари, освен ако няма начин да прави това през мрежата, за пример - Джефри Зелдман.

Стигаме до извода, че Книгата и Интернет си имат своите плюсове и минуси: Книгата се възприема по-лесно, докато в Интернет може да се намери свежа и разнообразна информация. По този повод идва ред да кажа, че "Web.дизайн" на Jakob Nielsen е писана 1998-1999 година. Това не значи, че тя е безвъзвратно остаряла, там има изследвания и принципи, които не биха могли да изгубят своя смисъл, но актуалността като че ли вече не е същата. Има и много примери на сайтове, които вече са със съвършенно различен дизайн и различна концепция, който трудно може да се свърже с представата за web сайт от далечната 98 година. Защо Софт-Прес се сетиха да издадат едва сега тази книга, вместо да си направят труда да преведат "Don't Make Me Think" на Стив Круг, най-актуалната книга за web дизайн в момента?

Между другото Якоб Нийлсен е един от най-ревностните противници на Flash, а вижте какво става в Интернет. Скоро добрият стар HTML ще отстъпи място на по-съвременните уеб езици, като CSS 2, XML... и на никой няма да му дреме за юзерите с Explorer 3 или Netscape 2. Но има много решения, които благодарение на Нийлсен започват да придобиват голямо значение в последно време. Някои са: описание на уеб страниците, така че да бъдат достъпни от хора с увредено зрение или други недостатъци, чрез транслиращ софтуер; съвместимост с текстови браузери и мета-машини; повишена гъвкавост, поради навлизане на новите технологии като WAP, където резолюцията и цветовете са значително по-малко от нормалните. Той също прогнозира, че много по-голяма част от хората ще ползват Интернет именно от такива средства - в движение, за онлайн услуги и какво ли още не, като компютрите ще изгубят своята лидерска позиция в това отношение.

Въпреки високата ефективност на Интернет и свежата информация е по-добре да се прочете една хубава книга.