ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Content

Малките черти на вашия сайт. От waferbaby.

Създаването на един последователен, добре организиран сайт е нещо подбно на построяването на къща. Можете да се развихрите, да слепвате тухлите с вар, да разхвърляте всичко наоколо, а след няколко месеца да се чудите защо покривът тече и върху главите на посетителите ви се сипят обломки.

Вместо това, вие можете да планирате всичко в началото, да си направите чернова, винаги имайки предвид едно бъдещо разширяване. В края на краищата, кой дизайнер не би искал да добавя ново съдържание към сайта си? И кой сайт понякога няма нужда от смяна на използваната технология?

За нещастие, една често пренебрегвана стъпка в този процес е структурирането на вашите връзки - URL-ите, които ще използвате, за да насочвате към страниците на вашия сайт. Ето няколко полезни съвета.

Наклонена черта след името на директорията

Вероятно вече сте попадали на примери за лоша структура на връзките в много от своите онлайн пътешествия. Проблемът е в това, че през по-голямата част от времето, разработчиците дори и не осъзнават, че безполезно натоварват сървърите си (колкото и малко да е това натоварване).

Да хвърлим поглед върху една примерна връзка.

<a href="http://www.somewebsite.com/subdirectory">A link</a>

Всичко изглежда правилно; имаме http://, имаме кавички, където трябва, затворили сме тага и всички са щастливи, нали?

Нали?

Не съвсем. Ето как протича процесът:

Браузър: Дай ми "subdirectory".

Сървър: Само минутка; първо ще опитам да намеря файл наречен "subdirectory". ... Чакай малко; няма го тук! Ами директория наречена "subdirectory"? ... Аха, ето я. ОК. И следващия път, моля слагай наклоненна черта и след името на директорията.

Браузър: Разбрано.

Но като променим нашата връзка съвсем малко:

<a href="http://www.somewebsite.com/subdirectory/">A link</a>

... всичко става тип-топ. Няма нужда сървърът да налучква дали "subdirectory" е поддиректория или файл; той ще знае.

Защо трябва да се занимаваме с това? Защото:

  1. Правим услуга на себе си, понеже това е правилният начин на работа.

  2. Правим услуга на сървъра си, понеже това означава по-малко използване на диска.

  3. И най-важното - правим услуга на своите посетители, защото те повече не губят няколко секунди докато нашият сървър се опитва първо да открие файл, а след това директория. А в тази индустрия и вие, и аз знаем, че няколко секунди са прекалено много време.

Директории и файлове

Нека вземем друга примерна връзка.

<a href="http://www.somewebsite.com/about.php">About</a>

Всъщност няма нищо погрешно в тази връзка - не и в смисъл на синтаксис. Нито пък подобна връзка ще добави допълнително време при зареждането на вашия сайт; това просто една проклета връзка.

Но сега сме станали придирчиви и говорим за семантиката. Предлагам една промяна в горната връзка:

<a href="http://www.somewebsite.com/about/">About</a>

Защо? Защо ви трябва да сменяте една съвсем щастлива връзка с друга, сочеща към директория? Радвам се, че попитахте.

a) Бъдещо разширяване

Какво ще стане ако вие или компанията, за която работите, реши да обнови (или просто промени) вашия сайт, така че той да използва различна технология - например, заменяйки един PHP сайт (about.php) със система разработена с ColdFusion (about.cfm)?

Ако се придържате към структура с поддиректории (/about/), адресът на страницата ще остане непроменен, независимо от това как всъщност е сглобен сайтът. И това е страхотно; връзките не се губят, не се губи време и всички са доволни.

Направете добра структура с директории от самото начало и после ще бъдете благодарни на себе си.

b) Сигурност

Може би не бихте искали да показвате на останалия свят технологията, която използвате на сайта си. Използвайки структура с директории, това не ви се налага.

Дори не ви се налага да използвате истински директории на сървъра си; можете просто да свържете URL-те в сайта както си искате, използвайки mod_rewrite (любимото ми). Ако не сте запознати с mod_rewrite, вижте статията на Till Quack How to Succeed With URLs.

Придържането към една ясна, мъдра и добре оформена структура с директории е от полза за всички и ви дава сигурност, че вашият сайт няма да се разпадне, когато управата на фирмата реши да инсталира последната версия на система за управление на съдържанието (content management system, CMS), която пък е създадена на съвършенно нов програмен език.