ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Content

Планиране на сайта. От Бен Хеник.

За много хора, планирането не е непозната задача. Инженерите планират, инспекторите съблюдават. Офицерите планират, войниците се сражават. Редакторите планират, журналистите пишат.

Дизайнерите, обаче, са като в капан. Тяхната работа е да бъдат и креативни, и ефективни, а пък вдъхновението рядко се мярка пред погледите на умовете, затънали в детайли.

Дилемата се състои в това, че ако творческият ви процес е прост и не много детайлен, аудиторията ви ще се сблъска със сайт, който е пълен със загадки и пречки.

Колкото по-отрано се приготвите за детайлите, толкова по-скоро ще можете да се върнете към пъшкула на своята креативност. Когато е направен както трябва, всеки план за проект ще улесни в огромна степен задачата по пускането на сайта.

Тази статия е предназначена да служи като средство за определяне на най-вероятните детайли и от тях изграждане на сайт, който е прост за потребителя.

Много, ако не и всички, от въпросите поставени по-долу ще ви изглеждат изключително познати. Вие, обаче, ще трябва да отговорите за сабе си дали искрено си ги задавате преди започването на всеки проект - и дали използвате отговорите в работата си. Ако вие не сте искрени при задаването и отговорите на тези въпроси, то посетителите, на който се надявате, също няма да бъдат искрени при изпозлването на сайта ви.

Къде отиват те? Къде трябва да отидем ние?

Коя е аудиторията в края на краищата?

Често ни казват, че всеки потребител е уникален по отношение на своите цели при посещение на даден сайт, че класифицирането на потребителите е първата стъпка в пътешествието към едно истинско бедствие.

Но ние, обаче, можем да направим ценно обобщение:

Когато някой посещава даден уеб сайт, той търси едно от следните три неща: информация, забавление или услуга. [От "The Balkanization of the Web" на David Siegel]

Тези класификации могат да бъдат използвани по следния начин:

  • Търсещият информация търси нещо конкретно и ще продължи да търси докато не достигне състояние на успех (или неуспех).
  • Търсещите забавления имат по-скоро очаквания, отколкото цел и ще продължат да сърфират из сайта, докато тяхното очакване не бъде задоволено.
  • Посетителят нуждаещ се от дадена услуга (тук можем да включим и стоките) трябва да бъде насочен директно към обекта на неговата дейност.

Тези цели на потребителите ще окажат влияние върху планирането на вашия сайт, в зависимост от аудиторията и целите на сайта.

Например, по-рано тази година ме попитаха за мнение по редизайна на един сайт; евентуалният клиент беше фирма за дизайн на оборудване за флота. Моят първи въпрос беше, "За кого е предназначен сайтът: за стрители, за майстори или потенциални купувачи на вашите продукти?" Строителите ще ценят най-вече информацията; от друга страна майсторите ще искат да купят продукти, т.е. услугите предлагани от сайта ще са от най-голямо значение за тях.

След като установите тези приоритети, вие ще знаете своите "граници" и отношението им към процеса на дизайн. Ако се ограничите с тях, резултатът ще е по-лесен за вас проект и — което е по-важно — сайт по-лесен за употреба.

Мислите, че знаете какво искат те... Как ще го получат?

След като целите на аудиторията ви бъдат класифицирани съгласно предходния списък, идва необходимостта да се намерят демографските данни или да се направи хипотеза относно тях. Те ще ви насочат към подходящия външен вид и дела на използваните браузъри. Следва повърхностен преглед на няколко конкретни случая.

Сайтът на правителствена организация ли е или на такава с идеална цел? Вероятно ще трябва да се спрете на традиционно оформление в две колони, с малко на брой цветове, направено така, че да се зарежда от възможно най-разнообразни браузъри, като се отделя особено внимание на бързото зареждане.

Сайтът за електронна търговия ли е? Най-големият акцент трябва да се постави върху снимките на продуктите и в случая DHTML може да се окаже добра идея ако добавя функционалност към потребителския интерфейс на сайта... в зависимост от стоките, които се продават (примерно, електроника). Ако ще има много и "тежки" файлове, по добре е да направите така, че да заслужат времето на потребителите като съдържат информация, полезна за потребителите стремящи се към определна цел при използването на сайта.

Сайтът архив за музика или за анимация е? Има голяма вероятност да ви се отвори възможността да създавате дизайн за браузъри версия 5+, понеже феновете на мултимедията обикновено са опитни потребители или студенти в колежа. Вие, обаче, ще трябва да се уверите, че файловете могат да бъдат открити лесно. Как ще направите това си зависи от вас, независимо дали ще се спрете на мощна търсачка, breadcrumb trails (бел. прев. breadcrumb trails - следис от трохички; в уеб дизайна означава поредица от връзки, обозначаващи точното място на потребителя в сайта, премерно Главна > За нас > Шефът) или плоска структура, която предлага много информация от пръв поглед.

Независимо от аудиторията и целта на един сайт, той ще изисква специфичен подход към избора на оформление, графичен дизайн и информационната архитектура.

Кой подход е най-добър за вашите обстоятелства? На този въпрос най-лесно може да се отговори чрез порвеждането на някакви тестове или чрез съставяне на фокус група. Ако заложите на собствените си предположения за няколко предварителни дизайна и ги покажете на вероятен член на вашата целева аудитория, то събраната информация от този опит най-вероятно ще бъде безценна. Тази стъпка най-вероятно ще бъде направена след като сте сключили договора, но трябва да бъде събрана на възможно най-ранен етап на проекта.

От какво имат нужда всички?

След като вече имате някаква обратна връзка за нещата, които е най-вероятно да привлекат и задържат аудиторията, ще трябва да помислите за проекта от вашата гледна точка.

Мислите ли да създавате презентации или друго съдържание, изискващо специален софтуер? Ако мислите да използвате съдъражние, което изисква Flash plug-in, ще трябва да отправите покана към хората да си го свалят (ако вече не са го направили). Дори ако съдържанието изисква нещо толкова широкоразпространено — като QuickTime или Flash — ще трябва да осигурите алтернативни версии за хората с бавни връзки. Ако е Flash презентация, ще трябва да отделите специално внимание на ползваемостта.

Вероятно вие имате нужда от специален софтуер, за да изпълните проекта, като например content management system или програмен пакет за създаване на мултимедия. Изборът за използване на конкретно средство трябва да идва след като сте направили някои проучвания; ще ви спести доста разочарования още преди да е стартирал проекта.

Трябват ли ви допълнително средства за пллатени фотографии или илюстрации? Това е въпрос, към който трябва да бъде подходено от различни страни. В повечето случаи, няма да имате нужда от прекалено много фотографии или илюстрации, защото прекалено много изкуство в презентацията ще предизвикат ненужно объркване (ако не се отнася до сайт за изкуство, разбира се). Общото правило в случая е, че ако са необходими, фотографиите и илюстрациите трябва да се вземат от професионални източници ако е възможно.

А сървъра? Трябва да се уверите, че хостинг провайдърът има надеждни връзки и че ще ви осигурят нужния трафик без да вземат повече пари, отколкото вашите клиенти могат да си позволят.

На ранните етапи от процеса, трябва да се уверите, че сървърът е с операционна система, с която сте запознати.

В случай, че сте обещали възможности, които не можете да осигурите, подсигурили ли сте списък с подизпълнители, които да свършат работата? Не ме гледайте така. Не е тайна, че приповдигнатото настроение и отношението "ние можем всичко" винаги ще ви помогнат при сключването на договор — дори ако това е пълна превземка. Разбира се, ще дишате далеч по-спокойно ако заете кой ще обере пешкира преди вас.

Когато все още сте в процес на опити за спечелване на дадена поръчка или одобрение, не забравяйте двете неща, от които ще има нужда вашият клиент:

  • Образование, което не значи сертифициране или получване на степен, а по-скоро диалог, в който клиентът "проумява" какво правите, за да завършите проекта. Това им помага да знаят, че заслужено получавате техните пари. Не всички клиенти настояват за това, а някои се дразнят ако ги занимават с това... но когато има нужда от образование, тя трябва да бъде задоволена.
  • Компетенция - обхваща всички крайни резултати от проекта и тяхната собственост - кое принадлежи на вас, кое на подизпълнителите, които сте избрали и кое на клиента.

Имате ли някаква представа как ще образовате своя клиент и как ще му опишете различните компетентности в проекта?

След като се уверите, че вашият клиент знае как ще протече разивитието на проекта, ще трябва да намерите отговорите на няколко детайлни въпроса.

Каква е природата и мащабът на съдържанието? Трябва да знаете това предварително, защото ще ви помогне да установите някои правила щом съдържанието остарее. Ако знаете отговора на този въпрос, ще си помогнете при подготовката на дизайна - примерно, ще правите ли сайт за подводна фотография с предимно топли цветове? (Съмнявам се.)

Съдържанието лесно ли може да бъде вкарано в база данни? Малко задачи са по-плашещи от сглобяването на безбройните малки парченца съдържание за един сайт - особено ако трябва да държите тези парченца разделени. От друга страна, ако сайтът няма ли ще бъде променян често, вкарването му в база данни ще ви донесе повече неприятности, отколкото си заслужава.

Какви ще бъдат нуждите на клиента от поддръжка след като сайтът стартира? Ако не друго, ако знаете предварително отговора на този въпрос, ще можете по-лесно да се справите с разочарованието от тяхното решение. На по-практично ниво, това със сигурност ще се отрази на вашия цялостен подход към изграждането на сайта. Например, ако знаете, че клиентът има намерение да поддържа своя сайт сам с помощта на FrontPage, то ще знаете, че трябва да напавите сайт, който няма да се разпадне на първия опит да бъде редактиран.

Разбира се, както всички знаем, мрежата е фантастично средство за маркетинг, защото винаги е включена. Това ни насочва към въпроса:

Как се вписва сайта, който създавате в маркетинговия план на клиента ви? Ако трябва да "пасва точно", вероятно ще имате нужда от информация относно цветовете и другите компоненти на корпоративния дизайн, които са били използвани в печатните им материали, така че сайтът да се превърне в естествена част от плана.

Имате силата на знанието, но знаете ли как да я изпозлвате?

Сега сте в точката, в която имате всички необходими средства и информация, а клиентът ви е доволен, че вършите страхотна работа. Сега трябва да отговорите на въпросите, които ще ви помогнат да изгладите процеса на дизайн и разработка.

Решили ли сте кои точно технологии ще използвате? ASP, ColdFusion, PHP или JSP? С какъв софтуер ще бъде сървърът? Кои plug-ins ще изисквате от посетителите? Понеже вече направихте списък с ресурсите и подизпълнителите си, този отговор ще отнеме само няколко секунди ... нали?

Избраните технологии по силите ли са на хората, които ще създават сайта? Ако не, ще трябва да бъдете колкото се може по-консервативни що се отнася до крайните срокове. Същото правило важи и когато се занимавате с много проекти едновременно... нека си го признаем - ние сме просто хора.

Ако използвате езици като PHP или ColdFusion, имате ли идея как ще работят скриптовете, които ще напишете, самостоятелно и заедно в системата? Не, не го измисляйте по пътя, освен ако нямате достатъчно време и пари за губене.

Скицирали ли сте дизайн, който по-късно лесно да можете да промените? Причината да питам това е, понеже в повечето случаи трябва да имате готовност за възможността клиентът да реши да добави нещо към сайта на по-късен етап. Много по-лесно е да се направят такива промени, ако не ви се налага да пренапишете темплейтите за страниците си от нулата.

Планирането на проблемните ситуации също има място тук.

Предприели ли сте някакви практически стъпки за да сте сигурни, че сайтът ще се работи безотказно? Това означава, че е свързан към добре наблюдавана и намираща се зад ефективен firewall мрежа. Сървърът ви има нужда от непрекъснато захранване (или UPS). Вашият хостинг провайдър или колокейшън помещенията трябва да имат генератори, за непрекъснатата работа на всички сървъри. Тази последна мярка е от толкова голямо значение, колкото е и сайтът за бизнеса на вашия клиент. Ако предприемете необходимите стъпки за безотказна работа, то вероятно ще имате един благодарен клиент.

Имате ли "План Б" в случай, че регистрарът "омаскари" домейна ви? Имайте предвид, че проблеми като този могат да се проточат с месеци; вероятно трябва да регистрирате втори домейн с различен регистрар, който ще можете промотирате с кратко известие.

Последни детайли

Имате разписание на времето и всички парчета са на място. Сега е време да се скицират местата на всички парчета от проекта, така че да можете да започнете работата по сайта със знанието, че тези парчета ще си паснат точно.

Черновите за външния вид и архитектурата на сайта съставят една част. Създавайки тези чернови, вие се уверявате, че цветовете изглеждат добре, че ще има място за цялото съдържание и че клиентът ще е щастлив... още преди да сте написали и един ред код.

Псевдокодът на скриптовете ще ви помогне да забележите различните проблеми още преди да са се превърнали в бъгове. Той ви дава възможност да използвате сценарии на поведението на потребителите. Ако, когато ги разигравате, всичко върви както трябва, значи сте на прав път.

Схемата на базата дани трябва да бъде разработена в тандем с псевдокода, за да не се окаже, че сте писали код напразно или че се изпълняват заявки към базата данни, които са изключително ресурсоемки. Създаването на такава схема дава възможност за оценка информацията, която тече между потребителя и сайта, така че всякакви недостатъци могат да бъдат поправени преди да сте изправени пред риска да удължавате крайните срокове.

Вътрешно тестване на системата, което е резултат от целия дизайн, вероятно ще покаже някои нови проблеми, които е добре да решите преди да са се превърнали в спешни случаи. Въпросът, който никога не трябва да забравяте е:

Какво ще стане ако клиентът направи нещо неочаквано?

Пфуу. Вие сте планирали всикчо.

Нали?

Ще раполагате ли с време и място за тестване на ползваемостта на потребителския интерфейс? Нищо не може да замени наблюдението върху хората, които наистина използват сайта, който сте направили. Един тестер е 100% по-добре от нула тестери, а малка група от четири до шест тестера обикновено ще успее да открие повечето от проблемите с ползваемостта на сайта. Ако тестът се провежда с вече готовия и работещ код (server-side), то той ще ви предупреди и за евентуалния риск от прекалено използване на ресурси както от сървъра, така и от клиента.

Уточнили ли сте някакви крайни срокове за разработката на отделни части от сайта? След тези крайни срокове, готовите разработки трябва да бъдат одобрени и не подлежат на промяна. За по-сложни проекти, тези срокове са жизнено важни, за да се избегне излишно забавяне.

Скриптовете ви ще имат ли подходящи съпровождащи коментари и документация? Фактът, че вие изграждате сайта, не означава, че винаги вие ще го поддържате. Ако сте сигурни, че с поддръжката ще се заемат трети страни, би било добра идея да напишете кратко ръководство, обясняващо как работи кода ви, като система.

Ще се пише ли style guide? (бел. прев. style guide е ръководство описващо всички основни черти на дизайна и чиито правила се спазват, за да се запази постоянството в стила на компанията / организацията). Ако няма да се пише, поддръжката и разрастването на сайта много бързо ще се излъзнат изпод всякакъв контрол.

Аааааахххххх....

Отговорихте ли на всички тези въпроси?

Да? Добре. Сега можете да започнете да разработвате своя код и изображения. Можете да пристъпите към писането на server-side скриптовете с по-голяма сигурност... или поне по-голяма сигурност отколкото ако бяхте пристъпили към писането още от самото начало.

Целта на целия този парад от въпроси не е да направи процеса на разработка пределно прост. Вместо това, той премахва препятствията, които най-вероятно ще се изпречат на вашия път, особено ако работите върху сложен проект.

Ако следвате тези стъпки ще можете да опростите своята работа като направите нещата по-прости и за вашите потребители.

В крайна сметка, не е ли животът по-лесен, когато не сте обсадени от непрестанни кризи?