ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Цветове

Естественият избор: използване на цветове от природата в дизайна на интерфейси. От Люк Вроблевски.

Мрежата е залята от стерилни дизайнерски решения. На практика е невъзможно да отличиш сайтовете на Hewlett-Packard, IBM, Dell, Microsoft и безброй други един от друг (подобно оформление, подобна цветова гама). Някой може да каже, че подобна сходност тази еднаквост прави използването на Мрежата по-лесно, заради стандартизирането на интерфейсите, но истината е, че подобни сайтове предлагат на своите потребители рутинно изживяване и не могат да създадат положителна връзка със своята аудитория.

Една лесно различима причина за този бозав дизайн е цвета. Може би никой друг елемент на дизайна не оказва такова влияние върху начина, по който се чувстваме на дадено място (уебсайт, къща и др.) както цвета. Цветовете могат изведнъж да променят нашите настроения и нашите мнения. Те могат да ни накарат да се чувстваме удобно, да ни вдъхнат страхопочитание или да ни въодушевят. Когато говорим за дизайн на интерфейси, цветовите комбинации в природата могат да се окажат особено полезни. От сложните уеб приложения до информативните сайтове тип брошура, комбинациите от цветове, които се срещат и в природата имат потенциала да идентифицират (като помагат за създаването на запомнящи се сайтове), да напътстват (като помагат на потребителите да се съсредоточат върху действията), да ангажират (като правят оформлението на страниците по-удобни и по-привлекателни) и да вдъхновяват (като предлагат нови идеи за избор на цветове).

Цветовете отличават

Живеейки живота си, ние бързо забравяме за събития, които влизат в рамките на навика и рутината. Запомняме уникалните изживявания или събития, които са въздействали върху емоциите ни. По същия начин се държим и в Мрежата. Когато всички сайтове изглеждат по един и същи начин, ние доста лесно ги хвърляме в общия куп от изживявания тип “вече съм бил тук, виждал съм това”. А като вземем предвид и колко бързо се прехвърляме от сайт на сайт, такова отъждествяване е още по-вероятно.

Ето защо уебсайтовете не трябва да пропускат нито една възможност да се различат от останалите. Ако вашият сайт изпъква над другите, толкова по-голяма е вероятността потребителите да му отделят повече време или да се замислят повече, когато го видят. Дори може да го запомнят и да се върнат отново. Вероятно няма по-добра възможност да се направи приятно впечатление, освен чрез използването на цветовете. Хората реагират на цвят мигновено: те се въодушевяват, радват се или им става скучно.

Една уникална палитра, използваща цветове, които могат да бъдат открити в природата, ще ви помогнат да се измъкнете от цветните шаблони в Мрежата (илюстрация 1) и да създадете запомнящ се уебсайт. Например, естествената комбинация (илюстрация 2) използвана в този дизайн (илюстрация 3) контрастира рязко с по-стандартната версия (илюстрация 4) на същия сайт. Меките цветове са достатъчно ефирни, за да служат като фон, но и са достатъчно отчетливи, за да обособят четирите основни групи информация в сайта.

Но преди да започнете да използвате “цветовете на прерията” в дизайна си, запомнете, че изборът на цветове трябва да са съобразени с вашата аудитория. Понеже цветът влияе толкова ефективно, трябва да сме сигурни, че влияем по правилния начин.Цветовете напътстват

Цветовете в природата често са по-малко наситени и по-приятни за окото, отколкото изкуствените им заместители. В резултат на това, те позволяват на потребителите да се съсредоточат върху необходимите действия, вместо да бъдат разсейвани от прекалено оттенъци. Когато се опитваш да се съсредоточиш върху информацията в страница с прекалено много наситени оттенъци (илюстрация 4), окото непрекъснато се връща към ярките цветове (в този пример, към синята лента горе). И обратното, жълтите и сини оттенъци в другия дизайн (илюстрация 3) създават баланс, който позволява на изображенията, навигацията и съдържанието да изпъкнат. (това е особено полезно за страници с много съдържание.) Най-силните визуални елементи са най-полезните: навигационните менюта и основното съдържание, не фоновите цветове. Може би това е резултат от факта, че сме започнати с цветовите комбинации в природата. Свикнали сме с фонове в сини, жълти и сиви оттенъци, защото ги виждаме всеки ден.

Този феномен е особено важен в контекста на уеб базираните приложения, където потребителите могат да взаимодействат с онлайн услуга в продължение на часове или дори дни. Ако използваме палитра, която не обсебва вниманието, позволява на потребителите да се съсредоточат върху работата си и върху важната информация. Разбира се цветът не е всичко, което ви е нужно, за да създадете едно страхотно изживяване; структурата, интерактивността, оформлението и други трябва да се съгласуват, за да се създаде ползваем и полезен сайт или приложение. Но цветът е една важна част от уравнението и не трябва да бъде пренебрегван.

Цветовете ангажират

“Формата следва функцията - това е погрешно схващане. Формата и функцията трябва да са едно цяло, обединено в духовен съюз.”
Frank Lloyd Wright

Цветните комбинации в природата са особено полезни що се отнася до друг аспект на дизайна: емоционалната реакция. Ползваемостта е от жизнено значение за насочването на потребителите от Точка А към Точка Б, но е нужен характер, който да създаде приятното изживяване, което хората ще искат да повторят и да споделят.

“Цветовете в природата са познати и предлагат приемлива за всички хармония.”
Edward Tufte, 1989

Обърнете внимание на следните две версии на един формуляр. Едната (илюстрация 5) използва неприветлива и смущаваща палитра. Другата използва естествена цветна палитра и е по-"отзивчива", защото е използва по-топли, по-приветливи цветове. За чиновниците, които трябва да попълват този формуляр отново и отново, по-приветливия интерфейс е по-ангажиращ и им осигурява по удобна среда, в която те могат да работят.

Цветовете вдъхновяват

Цветовете в природата са непресъхващ извор за вдъхновение. Разнообразието в природата непрестанно предлага нови идеи и подходи при избора на цветове. Например, цветовете използвани, за да се насърчи туризма в Дъблин не са оранжевото, зеленото и бялото от ирландския флаг, които бихме могли да очакваме. Вместо това, те идват от естествената комбинация от цветове по ирландското крайбрежие. Тази комбинация е едновременно жизнена и атрактивна, карайки Дъблин да изглежда забавно и задушевно място. Срамота е, че тази цветова палитра не се използва в сайта на Дъблин, който е далеч по-малко жизнен и привлекателен.

В края на краищата, обаче, цветовите комбинации, срещани в природата, не са сребърен куршум. Понякога може би ще трябва да създавате сред своята аудитория усещане за “шок и ужас”. В такъв случай, най-добре ще е да използвате цветове, които никога не се срещат в природата. Друг път, любимият ни син цвят ще е именно онова, което търси аудиторията. Но когато става въпрос за разширяване или усложняване на взаимодействията уникалните идеи, цветови комбинации на природата могат да се окажат ценно оръжие във вашия арсенал.

За повече информация:

Да поговорим за това

Ако изпитвате нужда да поговорите за тази статия с някой, да кажете колко (не) ви харесва или въобще - форумът е отворен непрекъснато. Заповядайте »