ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Код

Как да направим своя 404 страница?. От Георги Варзоновцев.

Какво е 404 страница?

404 страница е страница, която се зарежда, когато сървърът не е намерил страницата, която е търсил потребителят. 404 е кодът за статус "не е намерено". За повече информация прочетете статията "Работим върху грешките".

В повечето случаи тази страница се генерира автоматично от сървъра и гласи нещо от сорта на:

404 Not Found
The requested URL /xyz was not found on this server.

Internet Explorer заменя тази генерирана от сървъра страница със своя собствена, която дава малко по-подробно обяснение за грешката и предлага различни варианти за понататъшни действия от страна на потребителя.

Когато нещата се объркат и потребителят стигне до задънената улица 404 е добре всеки сайт да предлага уместен изход от ситуацията. Това се постига чрез създаването на собствена 404 страница, която замества автоматично генерираните от сървъра и от Internet Explorer съобщения.

Как да направим своя 404 страница?

Това е процес от няколко стъпки. Основно в него е работата с файла .htaccess. Това не е обикновен файл и за работа с него има няколко условия. Ето защо преди да започнете

Проверерте своя хост

Ако искате да създадете своя 404 страница трябва да имате достъп до .htaccess файловете на сървъра си. Ако не сте сигурни попитайте вашия хостинг провайдер. Ако не можете да качвате в главната директория на сайта си .htaccess файлове или след като ги качите те не работят, то няма да можете да създадете своя собствена 404 страница.

Създаване на 404 страницата

Първо ще трябва да направите самата страница. Дали това ще бъде HTML файл, който пишете на ръка или ще използвате PHP/Perl, за да я генерирате няма значение. Важното е да се спазват основните изисквания относно нейното съдържание. Когато е страницата е готова я качете в директория /404 на сайта си.

Създаване на .htaccess файл

Използвайте обикновен текстов редактор от сорта на Notepad и в него напишете:

ErrorDocument 404 /directoryname/index.html
(където можете да заместите directoryname с името на директорията където сте качили своята 404 страница, например /404/index.html; можете да използвате и абсолютни адреси - http://www.yaoursite.com/404/index.html)

Запазване на .htaccess файла

Важно е да запазите файла точно с това име - ".htaccess". Пред точката не трябва да има нищо, а разширението на файла трябва да е htaccess.

Качване на .htaccess файла

Качете своя .htaccess файл в главната директория на сайта. При качването укажете на своя FTP клиент да качва файла в режим ASCII. Повечето FTP клиенти автоматично установяват в кой режим трябва да качат даден файл.

За да тествате резултата напишете адрес от сорта на www.yoursite.com/xsdasd и ако се зареди вашата 404 страница, значи всичко е наред.