ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Ползваемост

Работим върху грешките. От Артемий Лебедев.

Понякога ви дават грешен адрес. Търсите в блока апартамент 58, а такъв няма. Вариантите са два - или никога не го е имало, или сте влезли в друг блок. Същото става и в Мрежата - страниците или файлът, който търсите може и да ги няма.

Интернет расте и расте. Много страници, работили преди години, сега не съществуват. В това можем да се убедим лесно, минавайки по връзките в някой каталог. В това няма нищо лошо (телефонните номера също не принадлежат на един и същи човек цял живот). Първо, може страницата да е била създадена за кратко. Второ, може би просто са я махнали защото е била безполезна. Трето, може да се е преместила на друг адрес. Във всички тези случаи вие би трябвало да видите в прозореца на браузъра съобщение за това, че страницата не е намерена и въобще няма намерение да бъде намерена.

Всеки път, когато кликвате върху някоя връзка или набирате адрес ръчно, вашият браузър праща запитване към сървъра. Те се здрависват, браузърът се интересува как върви живота. Сървърът отговаря - всичко е нормално, вземай си парцалите. Или пък първо иска да му каже вълшебната думичка. Или, обратното, съобщава, че няма намерение да дава нищо.

За да се икономисва време, сървърът дава всеки свой отговор във вид на номера. Тези номера се наричат кодове за статус. Съществуват пет групи такива кодове, които се различават по първата цифра:

 • 1xx — информация
 • 2xx — успешно действие
 • 3xx — преадресация
 • 4xx — грешка от страна на клиента
 • 5xx — грешка на страна на сървъра

Вторите две цифри (хх) обозначават поредният номер на кода. Да речем, когато сте пратили заявката за страницата с тази статия, вашият браузър отначало е получил от сървъра код 200 и чак след това е започнал да взема самия документ. В четвъртата група кодът 401 означава, че потребителят трябва да се идентифицира (да въведе потребителско име и парола). Кодът 402 означава, че исканият файл е достъпен само срещу заплащане, но все още този код не се използва въобще. Кодът 403 съобщава за това, че достъпът е забранен. А кодът 404 - "не е намерено" (вж. също кодове за статус според HTTP 0.9 - документ за историци; кодове за статус според HTTP 1.1 - финална версия)

Кодовете за статус бяха приети в 1992 година в рамката на W3C спецификацията на протокола HTTP 0.9. Авторът е същият този човек, който измисли Мрежата, първият браузър и езикът HTML - Тим Бърнърс-Ли. За основа била приета системата от кодовеза статус, използвана от началото на осемдесетте в протокола FTP. (вж. също личната страница на Тим Бърнърс-Ли; официалната спецификация на FTP)

Сега, когато разбрахме, че цифрата 404 не е паднала от небето, можем да преминем към въпросите за извличането на полза от ситуациите, в които документът не е намерен.

Можем да поддържаме добрия тон на сайта си не само като представяме разбираемо информацията на главната си, но и като помагаме на потребителите да разберат на кой свят се намират. Нас ни интересува един конкретен случай - потребителят е поискал да отвори документ, който по някаква причина не е в сайта. Такава ситуация е възможна в случай, че той е набирал адреса ръчно и е сбъркал, или ако е кликнал върху връзка на вашия сайт (или на чужд - не е важно), която води към адрес, на който няма нищо.

В прозореца на браузъра се появява такъв надпис:

404 Not Found
The requested URL /botva was not found on this server.

Грехота е да не се възползваме от момента и да не помогнем на заблудилия се посетител. Много създатели на сайтове, вместо да този надпис слагат на страницата реклама, купища разсейващи картинки и тонове друга информация, която потребителят въобще не е очаквал. Това е лошо.

Скоростта на появяване на страницата на първо място зависи от нейния обем в килобайти. Ето защо е по-добре 404 страницата да не съдържа:

 • реклама
 • много текст
 • графика (освен логото)

Освен това не трябва да се допуска объркването на несъществуващата страница с обикновената. Ето защо 404 страницата не трябва да съдържа:

 • менюто на основния сайт
 • тесктове от главната страница
 • цвятовете на стандартната за сайта страница

Колкото по-рано потребителят разбере, че е попаднал не там, където трябва - толкова по-добре.

Трябва да се започне с заглавието на прозореца. Докато още нищо се е заредило, само по заглавието с надпис "страницата не е намерена" вече можеш да разбереш, че в адреса има грешка. Ако потребителят е набрал адреса ръчно и е направил печатна грешка, веднага ще натисне "стоп" и ще поправи адреса. Ако е последвал някоя неправилно направена връзка, може да дочака зареждането на 404 страницата и да се ориентира на място. За да помогнем на потребителя да разбере къде се намира, на страницата за грешка трябва да бъде представена накратко информация за това, че:

 • адресът е набран неправилно
 • такава страница никога не е имало на този сайт
 • такава страница е имало, но вече не е на този адрес

Последната подточка може да предлага на опитния посетител да съобщи на администратора на сайта за грешката. Освен това, на страницата обезателно трябва да има връзки към карта на сайта (ако има такава) и към търсенето (или самата форма за търсене).

Желателно е 404 страницата да използва всички достъпни визуални средства, за да съобщи, че това не е част от сайта,а задънена улица. Надпис в заглавието на прозореца, друг фон на страницата, отсъствието на графика, черно-бяло лого вместо цветно, кратки инструкции за по-нататъшни действия - така трябва да изглежда идеалната 404 страница, която ще помогне на потребителя възможно най-бързо да намери това, за което е дошъл на сайта.

Презентационните сайтове често дават възможност да се отдалечим от сухият информативен стил. В Студия Лебедева създателите на сайтове си позволяват да направят нещо по весело на страницата за грешка 404. Да речем, на 404 страницата на сайта на автомобилния производител "ИЖ-авто" логото е нарисувана на обратната страна, а отдолу виси фотография, заснета в един от цеховете на завода "Ижмаш":


(бел. прев. надписът гласи: "Прекият заден проход е затворен)
Източник: http://www.izh-avto.com/404/

Правилно е направена 404 страницата на MSN.com (ляво) и съвършенно чудовищно тази на MSNBC.com (дясно):


Източник: http://www.msn.com/404/ и http://www.msnbc.com/404/

През 1957 компанията "Пежо" пуска модела Peugeot 404. Страницата за грешка на техния сайт е илюстрирана точно с този модел (вж. peugeot.com/404 и Peugeot 404).

И накрая, най-важното, което трябва да има предвид създателят на сайта е запазването на грешния адрес в полето за въвеждане на адреса. Когато сървърът прехвърля потребителя на предварително подготвена страница със собствен адрес (от сорта на www.***.ru/error/), не забравяйте да изкажете своите "благодарности" към администратора. Когато потребителят е сбъркал само една буква и иска да се поправи, трябва да му се предоставя такава възможност незабавно (за да не набира адреса отново).

Ако искате да разберете дали на сайта съществува 404 страница, възползвайте се от нашият специален инструмент. Въведете адреса на кай да е сайт и натиснете Enter: