ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

Десет признака на лошия проект. От Енди Бъд.

Възможността да отказваш работа по проекти е едно от най-хубавите неща, когато си уеб дизайнер на свободна практика. Наскоро ми попаднаха няколко проекта, които звучаха интересно, но ме накараха да се чувствам изнервен. Причината не беше конкретна; по-скоро поредица от съвсем малки неща, които задействаха вътрешната ми аларма. Ето защо записах следния списък на признаците за лош проект. Нито един от тези признаци не трябва да бъде причина за разваляне на сделката. Ако обединим няколко от тях обаче, е добре да помислим два пъти преди да се заемем с този проект.

  • Проектът трябва да бъде завършен в невероятно кратки срокове заради фиксиран краен срок. В такива ситуации потенциалният клиент обикновено е знаел за крайния срок от известно време. Планирането на проекта, обаче, им е отнело повече време, отколкото са очаквали и сега очакват разработчикът да навакса.
  • Потенциалният клиент казва, че няма представа за бюджета. Това може да значи, че може да не са си свършили домашната работа и да не се отнасят много сериозно към проекта.
  • Потенциалният клиент казва, че имат определен бюджет, но не казват какъв точно е той. Това често е признак, че клиентът не ви се доверява и чувства, че ако ви каже своя бюджет, ще му искате повече пари за същата работа.
  • Клиентът казва, че иска сайтът да бъде възможно най-евтин или има извънредно нисък бюджет. Това обикновено значи, че клиентът не цени особено своето присъствие онлайн, предпочитайки евтиното пред качественото. В тази ситуация клиентите често харчат свои собствени пари и могат да бъдат изключително изискващи и да очакват повече срещу по-малко.
  • Клиентът очаква много повече, отколкото позволява бюджетът на проекта. В тези случаи справянето с очакванията на клиента може да е трудна задача .
  • От вас се очаква да предложите идеи за дизайн още докато клиентът избира изпълнител. Това често е проблематично, понеже няма да знаете достатъчно за проекта на толкова ранен стадий. Подобен подбор на изпълнители може да се превърне в конкурс за красота, в който участниците биват преценявани само по качеството на визуалните материали, които предоставят, вместо според техните умения и опит. Има голяма опасност елементи от вашия дизайн да бъдат използвани дори и да не спечелите конкурса.
  • Потенциалният клиент не иска да ви каже с колко други агенции се е свързал по повод този проект. Това може да покаже, че са писали на много агенции и търсят най-ниската цена.
  • Ще се конкурирате с голям брой други агенции. Това често значи, че клиентът не е свършил домашната си работа, проучвайки потенциалните доставчици. Ако конкурсът изисква много подготовка, то се издига финансова преграда пред агенцията и шансовете за успех намаляват.
  • Няма конкретен човек, с който да се свържете. В проектите за големи компании обикновено участват голям брой заинтересовани страни. Ако няма кой да управлява проекта от страна на клиента, вие ще трябва да го правите вместо тях. Това усложнява неимоверно проекта и увеличава разходите ви. Вие няма да имате никаква власт в организацията тъй като сте просто доставчик и това прави задачата ви много трудна. Освен това съществува опасността да бъдете замесени във вътрешните работи на компанията.
  • Потенциалният клиент не ви в поискал оферта и няма време да попълни изцяло вашият въпросник относно дизайна. Ако клиентът не иска да отдели необходимото време за проекта, това може да е признак, че не вземат проекта на сериозно. Може също да означава, че са се свързали с много агенции и просто нямат време или пазаруват наслуки.

Кои са вашите признаци за лош проект? Има ли проекти, които сте приели, но ви се ще да не бяхте? И обратното, имало ли е проекти, които сте приемали с едно на ум само за да разберете, че съмненията ви са били безпочвени?

Да поговорим за това

Ако изпитвате нужда да поговорите за тази статия с някой - форумът е отворен непрекъснато. Заповядайте »